Ön a 700535. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - Privát kérdés/válasz - mások számára is fontos lehet! (a kérdező hozzájárulásával jelenítjük meg, név nélkül!)

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
agika 2014-11-14 12:16:43
Tisztelt Doktor Úr,
negyedik alkalommal fordult elő (legutóbb október végén, előzőleg másfél éve), hogy átmenetileg kiestek emlékezetemből a számok. Egy kiránduláson az útitársakkal beszélgettünk, akiknek meg akartam mondani, hogy 68 éves vagyok, de ekkor egyszerre nem tudtam, hány éves is vagyok? Másra tereltem a szót, elnézést kértem és kimentem a szabad levegőre az épület elé. Próbáltam különböző számadatokat felidézni - pl. mikor születtem, ma hányadika van, melyik év, hónap, nap, mennyi 10 meg 10 - de nem tudtam magamnak válaszolni. A mobiltelefonon megnéztem a dátumot. Amikor kikapcsoltam a telefont, már ismét nem tudtam, mi is van ma. Ez kb. három óra hosszat tartott, azután mintha mi sem történt volna, helyreállt minden. Megjegyzem, hogy 40 éves munkaviszonyom alatt mindig számokkal foglalkoztam. Nem nagyon dicsekszem ezzel a környezetemben. Egyedül vagyok és megszoktam, hogy minden gondomat egyedül kell megoldanom. Olvasgattam különböző fórumokon, ilyen esettel nem találkoztam. Kérem szíves válaszát, tisztelettel üdvözlöm.
Csillu 2014-04-03 22:01:00
Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm válaszát: Apukámat nem tükrözték meg,azt mondta az orvos,hogy azért nem,mert olyan gyógyszereket adtak neki,mint ha fekély beteg lenne+azt mondta szó szerint ,,Félnek,hogy elharapja a műszert/ Már nem voltak fogai/ ami 15 millió forint. Egy hétig volt bent kórházba,nem tudom miket adtak neki az biztos,hogy nyugtatózták,lekötözték sorolhatnám. Sajnálatos módon 2014.03.29-én elhunyt. Nagyon köszönöm még egyszer a segítségét,sejtem hogy rengeteg dolga van,-Megértem de azt hiszem,ha egy kicsit korábban jön a válasza talán mi is tudtunk volna neki többet segíteni.
Köszönettel
Dr. Szegheő Péter 2014-04-03 16:33:00
Kedves Csillu!

A szénhidrát háztartás felborulása változatos tünetekhez vezethet, melyek között a mentalis funkciók megváltozása, különböző súlyossági fokkal ugyan, de nagy eséllyel jelenkezik. Ideális esetben a szénhidrát és a folyadék háztartás rendezését követően ez is elmúlik, de nagyon fontos az, hogy a beteg milyen kiindulási állapotban volt. Ha az agyműködése, vesefunkciói, szívműködése stb. a még éppen kompenzált határon voltak, akkor egy ilyen eset könnyen átbillentheti a mérleget, és abból már nehéz az eredeti állapotra felgyógyulni. Idős, demens embereknél ehhez hozzáadódik a megváltozott környezet, az idegen arcok, szagok, hangok, a felborult napirend. Ha a család, az ismerősök ilyenkor sokat a beteg mellett tudnak lenni, az jelentős segítség a felépülést illetően még akkor is, ha zavartan viselkedik. A gyomortükrözés, ha fennáll a gyanú felső tápcsatorna vérzésre, akkor zavart állapotban is elvégzendő, mert ha az illető ilyen álapotban még vérszegénnyé is lesz, az drasztikusan rontja a rehabilitációs esélyeket. A vérzést pedig csak annak forrását ismerve lehet megszüntetni. A másik lehetőség, hogy sűrűn, rendszeres vérátömlesztésekkel tartják a vérképét, de ez a kevésbé járható út.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
Csillu 2014-03-25 23:59:57
Tisztelt Doktor Úr!

Lenne egy fontos kérdésem illetve segítséget kérnék Öntől!
A problémám a következő:
Apukám több mint 10 éve inzulinos cukorbeteg ingadozó értékekkel mely 4- 18 közötti értékek között van. Az elmúlt időben volt egy nagyon magas érték 30-as,mely mentő által kórházi kezelésben végződött. Ekkor valami megbomlott a beszédközpontnál,mert azóta néha nem lehetett érteni mit mond. Akkor átállították az inzulinok fajtáját,ha fontos a neve akkor legközelebbi írásomkor leírom. Most 3 napja kórházban van ugyanis 40-es értékkel vitték be. Apukám 60 éves nem mondom,hogy nem iszik,mert férfi ember,és idős létére megteszi,és dohányzik ez utóbbi elég sok. Folyamatosan infúziót kap, le van kötözve,pelenkát kapott, mert azt mondják elvonási tünetei vannak: ami szerintem nem igaz.: Mindent kirángat magából,és elindul,hogy Ő elmegy. De valami nagyon nem jó az agy valahogy nagyon nem úgy reagál ahogyan kellene,mintha egy része nem működne. Nem igazán tudom mihez hasonlítani,mintha újra kellene tanulnia mindent.
A kérdésem az lenne,hogy így a második ilyen eset után helyre jöhet-e rendesen minden? Vagy mi mit tehetünk,hogy segítsük a gyógyulását? A kórházban nem igazán kapunk segítséget,mindenki mást mond.
Rossz így,hogy csak nézzük,kenegetjük amit lezúz magán,és nem tudunk semmit. Van-e ebből teljes gyógyulás.?
Még egy kérdés: Azt az információt kaptuk,hogy a gyomránál valami vérzik,de amíg ilyen állapotban van nem tudják tükrözni. Ott mi lehet a baj?
Bízunk ezekben az orvosokban,de nem értem miért nem mondanak el mindent mire számíthatunk. Kérem segítsen.
Köszönettel
Dr. Szegheő Péter 2014-01-27 21:04:37
Kedves Anita!

A leírtak alapján annyi mindenképpen elmondható, hogy a szénhidrát háztartása kóros. Hogy valóban cukorbeteg-e, azt terheléssel lehet eldönteni, hogy a gyógyszer, amit kapott elegendő-e, azt pedig a vércukor profil elemzésével. Természetesen terhelni metformin hatásban nem lehet, előtte 2-3 nappal a gyógyszert ki kell hagyni.
Több dolgot javasolnék. Hogy tisztán lássunk, kéne egy cukor terheléses teszt. Ezt követően keressen fel egy dietetikust és beszéljék át, mit ehet egy cukorbeteg, mit nem, mit jelent a glikémiás index, hogy jön össze a napi szénhidrát bevitel, miért 5 a napi javasolt étkezésszám, ezek egyébként nem cukorbetegek esetében is fontos információk. Ha eddig nem tette, szerezzen be egy vércukormérőt és készítsen profilt! Éhgyomri + nagyétkezéseket követően másfél órával mért értékeket kell lejegyezni.

A cukorbetegség / szénhidrát anyagcsere zavar kapcsán 3 dolog fontos. Mit eszem, mennyit mozgok és milyen gyógyszert adok. Az első kettő gyakorlatilag a betegen múlik. A napi rendszeres dinamikus testmozgás, a testtömeg normalizálása és a diéta megtartása mellett jó eséllyel gyógyszer nélkül is egyensúlyba kerül a szénhidrát háztartás. Ezek nem pusztán unalomig ismételgetett közhelyek, amikre legyint az ember. Ha a gyógyszermentesség a cél, ezeket kell mindenek előtt megtartani.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
kovácsanita 2014-01-26 19:48:51
Kedves Doktor úr!
Először is, köszönöm szépen hogy válaszolt a kérdésemre!
Én is szeretnék válaszolni a hozzám feltett kérdésekre.
A legelső (2013.11.14.) általános laborvizsgálat eredményeiben a glükóz 6,9 mmol/L , HbAlc 6,89 , a vizelet vizsgálat eredménye a glükóz 17.0 mmol/L , Vvt 25 vvt/uL.
A mostani, ami 2014.01.09.-én volt a glükóz 5,7 mmol/L , HbAlc 7,94 de a mostani vizelet eredménye már jó volt.
Onnan kezdődött el ez a vizsgálat, hogy hirtelen sokat fogytam, rosszulléteim voltak, ami abból állt hogy remegett kezem-lábam, szédültem, és az orvosom tumorra gyanakodott így kérte a vizsgálatot. De a tumorvizsgálatom jó lett.
Az első vérvétel után az orvosom diétát javasolt amit betartottam és így elmúltak a rosszulléteim. De ugyanúgy sokat stresszelek, a következő vérvételre is így mentem, aminek nem lett jó az eredménye. És ezek után írta fel az orvosom a Meforal 1000mg os tablettát, és azt mondta 2 hónap múlva menjek vissza egy újabb vérvételre. És természetesen a diétát tovább kell folytatnom. Ezek alapján, hogy tudja a Doktor úr az eredményeimet, tud e nekem valamit javasolni? Mert nem igazán örülnék ha gyógyszert kellene szednem, csak ha tényleg nagyon muszáj, de ha nem teljesen biztos a cukorbetegségem és mégis elkezdem szedni a gyógyszert nem okoz e esetleg valami más problémát? És lehetséges e az, hogy emaitt a betegség miatt fogytam ilyen sokat?
Tisztelettel, Anita!
Dr. Szegheő Péter 2014-01-25 17:40:08
Kedves Anita!

Nem ártana tudni, vajon mennyi volt a vércukor szint az első laborban és hogy az éhgyomri volt-e. Ez alapján is el lehet dönteni, hogy valaki cukorbeteg -e, de az esetek többségében azért legalább egy terheléses vércukor vizsgálatra szükség van. Önmagában a stresszre nem lehet a cukorbetegséget fogni, sem a kialakulását, sem a fenntartását, attól tehát ne tartson, hogy a nyugodtabb élettől elmúlik a cukorbaj. A Meforal nem okoz függést, ha mégsem cukorbeteg, akkor nyugodtan abba lehet hagyni. Gyógyszerelést cukorbetegek esetében nem egy egyszeri laborlelet alapján kezdünk, ehhez beállított diéta melletti vércukor profilra van szükség, ami naponta legalább 4 mért értéket kell, hogy tartalmazzon, nem inzulinnal kezeltek esetében éhomi, majd nagyétkezéseket követően egy-másfél órával mérve.

Összegezném röviden a cukorbetegség diagnosztikáját, ebből megtudhatja, hogy a diagnózis biztos -e:

1. ÉHOMI vércukor szint meghatározás: 7 mmol/ l felett jelez egyértelműen cukorbetegséget, 6mmol/l alatt normális, 6,1-7 mmol/l között nem meghatározható, hogy manifeszt cukorbaj van-e, terhelni kell.

2 TERHELÉS: Ha az éhomi vércukor szint 6,1 és 7 mmol/ liter közötti. Éhomi vércukor mérés ismétlése, majd meghatározott mennyiségű glukóz elfogyasztását követően 2 órával ismételt vércukor szint mérés. Itt 11 mmol/l feletti érték jelöl cukorbetegséget.

Szükség lehet még inzulin rezisztencia meghatározásra is, ez éhomi vércukor és éhomi inzulin mérésből történik a HOMA index meghatározásával, tulajdonképpen ennek kóros volta a metformin igazi indikációja.

Összegezve tehát az éhomi cukor 7mmol/l felett és a terhelés után, vagy bármelyik pillanatban vett vércukorszint 11 mmol/ liter felett jelöl egyértelműen cukorbetegséget.

A normál cukorháztartás és a cukorbetegség között két állapot található még. Ha az éhomi vércukorszint emelkedett (6,1-7mmol/l), ám a terhelés során 7,8 mmol/ l alatt van a 2 órás érték, akkor IFG (impaired fasting glucose) állapot van. Ha 7mmol/l-t nem meghaladó éhomi érték mellett a terheléses érték 7,8-11 mmol/l, akkor az csökkent glukóz toleranciát jelöl. Ezeknek az állapotoknak azért van jelentőségük, mert ezek a manifeszt cukorbetegség előszobájának tekintendők.

Az a helyes, ha cukorbetegséget diabetologus szakorvos gondoz. A hangsúly a GONDOZ szón van, ugyanis a cukorbetegeknél rendszeres szakvizsgálatokra van szükség, hogy az esetleges szövődményeket időben, még a visszafordíthatatlanná válás előtt felismerjük és a terápiát ennek megfelelően módosítani lehessen.

Kifogásolható tehát a csupán éhomi vércukorszint alapján bevezetett, csupán laborban, 3 hónap múlva egyszer kontrollált vércukor szint alapján beállított terápia.

Hogy a diagnózis valóban cukorbetegség- e, ahhoz tudnom kell a mért laborértékeket.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
kovácsanita 2014-01-24 18:30:16
Tisztelt Doktor úr!
A kérdésem az lenne hogy merjem szedni a Meforal 1000mg tablettát?

3 hónapja voltam először általános vérvételen ahol magasabb volt a cukor a szervezetemben mint kellett volna. A doktor diétát javasolt, amit be is tartottam, és 3 hónap múlva megismételte a tesztet, az eredmény pedig nem lett jobb. Így cukorbetegséget állapított meg nálam, viszont rengeteget stresszelek az utóbbi időkben, és mióta tartom a diétát a rosszullétek is elmúltak. Felírta a Meforal 1000gyógyszert 2*500as adagban reggel, este. Viszont attól tartok hogy ha elkezdem szedni és mégsem vagyok cukorbeteg, csak a stressz okozta a magas eredményt, akkor nem hagyhatom abba a gyógyszer szedését. Jogosan tartok tőle, vagy nem lehet baj?
Dr. Szegheő Péter 2012-09-08 10:38:45
Tisztelt Rácz Úr!
Az injekciós kezelés nem ellenjavallata a sajátvér terápiának.
Üdvözlettel: Szegheő Péter
Rácz Zoltán 2012-08-16 20:11:51
Tisztelt Doktor Úr
Azt szeretném kérdezi, hogy Humira kezelés mellett alkalmazható-e a saját vér terápia alternatív kezelésként.
Köszönettel: Rácz Zoltán
kérdés 2012-04-11 20:42:50
"Kedves Doktor Úr!

Közel 4 éve rosszindulatú daganat miatt eltávolították a mellemet és akkor mértek magasabb cukorszintet,de a
gyógyszerezés később kezdődött. Az onkológián kaptam kemoterápiás kezelést és rendszeresen laboratóriumi
vizsgálatokon kellett részt venni. A 8 nagy kemoterápia után 52 alkalommal hetenként kaptam herceptin kezelést.
Azóta 3 havonta járok ellenőrzésre és a szükséges vizsgálatokra. A mért eredmények alapján írták ki a megadott
gyógyszer mennyiséget. Mellette mégmás gyógyszereket is szedek : szívre, vérnyomásra, asztmára, vérhígítót,
koleszterin csökkentőt. Azt mondták ezekkel együtt kell élnem.
Mióta megváltozott a Diaprel MR hatóanyag tartalma 3o mg-ról 6o-ra azóta bevettem a 2 szemet, addig önként
csökkentettem és a 3o mg-ból csak 3 db-ot szedtem.
Köszönöm a Doktor Úr tanácsát és megpróbálom betartani.

Tisztelettel:......................"
Dr. Szegheő Péter válasza 2012-04-11 11:53:35
"A cukorgyógyszereit gyakorlatilag az adható maximális dózisban szedi. Hogyan jutottak el idáig? A kolléga látta, hogy magasak a vércukor értékek, és folyamatosan emelte az adagot, de csak nem lett jó? Rögtön ezzel kezdték?
A Diaprel MR mellett a leizzadás (esetleg belső melegség - külső hideg érzés,szédülés, gyengeség, remegés...) leginkább arra utal, hogy a vércukorszintje a jelenlegi gyógyszeres kombináció mellett nagyon mélyre esik, az ezt követően mért magas érték a szervezet kompenzációs reakciója. Magyarul szólva, valószínűleg túl van gyógyszerezve a cukorbetegsége. Átmenetileg próbálja meg megfelezni a Diaprel MR-t, és a csökkentett dózis mellett mérje rendszeresen a cukorszintjét (étkezések után 1,5 órával mindenképpen, ha van rá lehetősége, akkor hajnali 4 óra környékén is)!
A Diaprel MR szedésénél nagyon oda kell figyelni az étkezésre, mivel ez a gyógyszer a hasnyálmirigyből többlet inzulint szabadít fel, és ha az ember nem fogyasztja el az előírt szénhidrát mennyiséget, akkor hypoglicaemia jelentkezik, mely többek között az Ön által leírt tüneteket okozza. Nem tudom, hogy mekkora energia és hány gramm szénhidrát tartalmú diétát tart, de leírok egy példát 1000 kcal energia és 125g CH tartalmú diétára. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma: Reggeli: 25g, Tízórai: 15g, Ebéd: 40g; Uzsonna: 15g; Vacsora:30g, ezt arányosíthatja a saját helyzetére.

Üdvözlettel: Szegheő Péter"
kérdés 2012-04-10 19:40:24
"Kedves Doktor Úr!
A Meforal 1000mg-ból reggel, délben és este szedek 1 szemet, a Diaprel 6o mg-ból reggel szedek 2 szemet.
Próbáltam megfejteni, hogy mitől lehet az ingadozás, de nem jöttem rá.
Az a kellemetlen, hogy amikor hirtelen leizzadok meg kell mérni mennyi,mert más a teendő ha nagyon magas, vagy alacsony. Ezért kérem a segítségét,melyet előre is köszönök."
Dr. Szegheő Péter válasza 2012-04-10 13:16:09
"Érdemes lenne tudnom, milyen dózisban szedi a gyógyszereit és mikor. Reggel? Délben? Esetleg este is? Az ilyen széles határok között ingadozó vércukorszint hátterében fel kell, hogy merüljön az ún. Somogyi effektus lehetősége. A folyamat rém egyszerű, ha a vércukorszint túl mélyre esik, azt a szervezet stresszként éli meg. A stresszhelyzetre stresszreakcióval reagál, melynek részeként szénhidrát raktárakból, első sorban a májból hirtelen, nagy mennyiségű cukor szabadul ki a keringésbe, a vércukorszint magasra emelkedik. A Meforalnak önmagában ilyen hatása nincs, de a Diaprelnek, pláne a Meforallal együtt már lehet. A jellemző ilyenkor, hogy a cukorgyógyszerek dózisának emelésével a vércukor szint egyre csak romlik. A folyamatot sűrűn, éjszaka is végzett vércukormérésekkel, teljes vércukorprofil készítésével lehet leleplezni. Ha este is szedi a Diaprelt, akkor az esti dózist mindenkppen tegye át délre!


Üdvözlettel: Szegheő Péter"
kérdés 2012-04-06 20:12:29
"Érdeklődni szeretnék cukorbetegséggel kapcsolatban.
Rendszeresen szedek gyógyszert Diaprelt és Meforált, ennek ellenére a
mért cukor nagyon változó eredményt mutat. Az étkezéssel kapcsolatban
annyit tudok közölni, hogy kerülöm a szénhidrát tartalmú ételeket,nem
eszem sokat/ennek ellenére tartom a súlyomat/.
A mért cukoreredmény van mikor l6 és van úgy, hogy 2.8-at mutat.
Ezt a változást nem tudom mi okozhatja, mert nem eszem olyan
dolgokat, amik kiválthatják.
Szeretnék tájékoztatást kapni ezzel kapcsolatban,melyet előre is
megköszönök."
Dr. Szegheő Péter válasza 2012-03-24 13:05:25
"A sclerosis multiplex a központi idegrendszer területén kialakuló autoimmun jellegű gyulladásos betegség. Az idegrostok hüvelyének pusztulásával jár, mely miatt az egyes idegi elemek ingerületvezető képessége drámai szinten romlik.A betegség kezelésében első sorban ennek az autoimmun folyamatnak a fékezése áll. A Milgamma elismerten jótékony hatású pl. cukorbetegség, vagy idült alkoholizmus talaján kialakult idegrendszeri betegségek esetén, egyértelmű bizonyíték, vagy adat egyelőre nem áll rendelkezésre átütő hatását illetően sclerosis multiplexben. Biztosan kijelenthető, hogy kárt nem okoz, így nyugodtan szedhető, valószínűleg egyénenként és esetenként változó hatásra lehet számítani"
kérdés 2012-03-24 13:04:07
Sclerozis Multiplexes betegeknél milyen hatással lehet a Milgamma szedése?
Ha jó hatást eredményez akkor a szedéséről kérném az Ön javaslatát.
Dr. Szegheő Péter válasza 2012-03-24 13:02:49
Ilyen esetekben általában 5 év a vízválasztó.
kérdés 2012-03-24 13:01:23
A daganatos beteg, akit kemoterápiával kezeltek, mennyi idő múlva
tekinthető gyógyultnak?

< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza