Ön a 700544. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - Vérszegénység, fehérvérűség(leukémia), vérzékenység......

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Folsavhiányos vérszegénység kialakulása, és okai 2012-04-21 17:56:20
A folsav (folát) nélkülözhetetlen szerepet játszik a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződésében, a gyomor-bél traktus és a szájnyálkahártya épségben tartásában. Vízben oldódó, hőérzékeny vitamin, sütés, főzés, tartósítás hatására elbomlik. Folsavhiány esetén vérszegénység, nyelvgyulladás és gyomor-bélrendszeri zavarok alakulnak ki. A terhesség első három hónapjában szintén elengedhetetlen a folsav jelenléte, mivel alapvető szerepet tölt be a fejlődő magzat gerincét lezáró folyamatban.

A lehetséges okok közé tartoznak a csökkent vitaminfelszívódást okozó betegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), a Crohn-betegség vagy a lisztérzékenység. Az alapbetegség kezelése során megszüntethető a vitaminhiány. Szintén vérszegénység alakulhat ki bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, valamint akkor, ha hirtelen megnövekszik a szervezet tápanyagigénye, például terhesség esetén. További lehetséges okok az ún. krónikus hemolitikus anémia (a vörösvértestek szétesése annak következtében, hogy a szervezet ellenanyagokat kezd termelni saját vörösvértestjei ellen), a hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz), illetve a fokozott vérveszteség, például a dialízises kezelés során. A folsavhiány okozta vérszegénység tünetei lassan alakulnak ki és kezdetben enyhék (pl. gyengeség, fáradtság, sápadt bőr); a vitaminhiány oka a folsav vérszintjének meghatározásával és egyéb vizsgálatokkal mutatható ki.

A folsav a legtöbb növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a folsavhiányos vérszegénység oka a legtöbb esetben mégis az elégtelen mennyiségű napi vitaminfelvétel. A betegség gyakrabban fordul elő anorexiás és daganatos betegeknél, idősebb embereknél, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztóknál, valamint alkoholistáknál. A rendszeresen túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztók folsavhiányos (egyoldalú) táplálkozása mellett az alkohol még tovább csökkenti a folsavszintet. A tömény italokat fogyasztóknál jellemzőbb a vérszegénység, a sörivóknál viszont kevésbé, mivel a sör folsavat is tartalmaz.

Kezelése:
A gyógyszeres kezelés mellett javasolt a folsavraktárak feltöltése és a folsavban gazdag étrend. Amennyiben a felszívódási zavar nem szüntethető meg, napi egy tablettával érdemes pótolni a vitamint, amit egy életen keresztül szedni kell.

Táplálkozási eredetű folsavhiányban minél több friss zöldséget (például brokkoli, spárga, paraj, paradicsom, cékla), gyümölcsöket (főleg citrusféléket), belsőségeket, gabonaféléket, tésztákat, kenyereket, olajos magvakat és dióféléket kell fogyasztani. Az élesztőben szintén nagy a folsavtartalom, és a rosszabbul hasznosítható táplálékokból (pl. káposzta, búzacsíra) is felszívódik a folsav 30-50 százaléka.
B12 vitamin hiányának következtében kialakúló vérszegénység 2012-04-21 17:52:59
A B12 vitamin hosszú időn át fennálló hiánya miatt hibás vörösvértestek képződnek, amelyek részben már a csontvelőben elpusztulnak, ezen kívül a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képződése is zavart szenved. A számos anyagcsere-folyamatban résztvevő vitamin hiánya esetén minden szövet károsodik, vérszegénység lép fel, továbbá idegrendszeri tünetek, érzés és járászavar, feledékenység és levertség jelentkezik (ez utóbbiak a vitamin elágazó láncú zsírsav-anyagcserében játszott szerepe miatt jelennek meg).

A B12-vitaminhiányos vérszegénység lassan alakul ki, így a betegek hozzászoknak, a tünetek pedig csak a vérszegénység előrehaladott formájában jelentkeznek (a főbb tünetek közé tartozik a kimerültség, a légszomj, a szédülés, a sápadtság és a szapora szívverés). A gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának rendellenességei ezen kívül szájnyálkahártya- és nyelvgyulladást (égő, pirosas nyelv), illetve ínyvérzést okozhatnak. A gyors kialakulású vérvesztéses vérszegénységnél már sokkal kisebb vörösvértestszám-csökkenés is jelentősebb tünetekkel jár.

A B12-vitaminhiány legfőbb oka a B12-vitamin felszívódási zavara: a gyomornyálkahártyában termelődik az intrinsic faktor nevű fehérje, amely ahhoz szükséges, hogy a B12-vitamin fel tudjon szívódni a vékonybél csípőbél (íleum) nevű részéből. Az intrinsic faktor hiányát egyaránt okozhatja a gyomor alsó felének sorvadással járó krónikus gyulladása, bizonyos bélparaziták jelenléte, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség bélrendszeri szövődményei, bizonyos gyógyszerek, illetve a gyomor sebészeti eltávolítása. A probléma jóval ritkábban alakul ki vitaminhiányos táplálkozás következményeként: az elégtelen B12-vitaminfelvétel jellemzően a szigorú vegetáriánusok betegsége, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert és kizárólag növényi táplálékon élnek (a B12-vitaminhiány mellett náluk jellemző a vashiány is).

Kezelés B12 vitamin hiánya miatt kialakult vérszegénységnél:
A B12-vitaminszükségletet a szervezet csak állati eredetű táplálékból tudja fedezni. B12-vitaminhiányos táplálkozás esetén az étrend fehérje- és energiadús; tej, tejtermékek, tojás, valamint húsok és halak fogyasztásával megszüntethető a betegség. Ha a beteg elzárkózik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásától, akkor B12-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedésére van szükség. Az intrinsic faktor hiánya esetén mesterségesen kell pótolni a B12-vitamint, például injekció formájában, egy életen át. A vitaminhiányos vérszegénység esetén megnövekszik a szervezet vas igénye is: ekkor C-vitamin szedése is javasolt, mivel ez segíti a vas felszívódását.


Vérszegénység 2012-04-21 17:48:00
Gyakran halljuk, hogy valaki vérszegény, a fogalom nem ismeretlen senki számára, de mennyire vagyunk tisztába valódi jelentésével? A vérszegénység, nem a keringő vér összmennyiségének csökkenését jelenti, hanem a vérben lévő haemoglobin mennyiségének csökkenése. Vérszegénységre következtethetünk a bőr sápadt színéből is, de laboratóriumi vizsgálat nélkül felelőtlenség lenne diagnosztizálni. Akkor beszélünk vérszegénységről, ha a vörösvértestek száma, ill. a haemoglobin a normál értéknél számottevően alacsonyabb.
A vérszegénységnek számtalan oka lehet, jelentős vérveszteség, genetikai rendellenesség, komoly betegség, felszívódási zavar, gyomor-bél betegség, hiányos táplálkozás, rendszeres kávézás, nikotin- és alkoholfüggőség, a csontvelő elégtelen működése....
Tünetei lehetnek, sápadtság, gyengeség, szédülés, feledékenység, gyakori megfázás... Szerencsére a fejlett országokra nem jellemző, de a súlyos fehérjehiány is vérszegénységet okozhat, mert a hemoglobin és a vörösvértestek képzéséhez elegendő mennyiségre van szükség belőle.
A vérszegénység leggyakoribb okai között szerepel a vas-, a B12-vitamin- és a folsav- hiány. A vérszegénység kezelésének módját az határozza meg, hogy mi okozza a vérszegénységet, ezért nagyon fontos a laborvizsgálat, szükség esetén belgyógyászati szűrés a pontos diagnózis felállításához.

< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza