Ön a 700514. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - Allergiás betegségek

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Natrium-glutamát, élelmiszer adalékanyag - E621 2012-05-06 20:04:51
Nátrium-glutamát - veszélyes élelmiszer adalékanyag!
Az emberek 30%-a érzékeny rá, és nem is tud róla!
Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag, szinte minden készételben megtalálható a burgonyasziromtól a leveskockán át a felvágottakig.
Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot, vízben vagy nyálban nagyon gyorsan oldódik
Számos forrás mellékhatásokról számol be /például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik/
„A nátrium-glutamát végül is egy idegméreg, tönkre teszi az agysejteket, és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Olyan tüneteket okozhat, mint a migrénes fejfájás, a hányinger, hányás, a hasmenés, az asztmás rohamok, erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, egyensúlyzavarok, és a gyerekeknél, tinédzsereknél viselkedési zavarokat is. Jelentkezhetnek allergia-jellegű tünetek is, mint bőrpír, orrfolyás, szem alatti táskák, kiütések. Az azonosításbeli nehézséget az okozza, hogy a nátrium-glutamát fogyasztását követően 2-48 órán belül bármikor jelentkezhetnek a panaszok, ráadásul egyénenként változó az is, mekkora mennyiségű nátrium-glutamát elfogyasztása után reagál valakinek a szervezete. Igazából szerencsésnek mondhatóak azok, akik reakciót mutatnak erre az anyagra, és elkerülik, ugyanis mindenkinél okoz károsodást, csak van, akinél csendeskén, a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek még inkább ki vannak téve a veszélyének, hiszen a vér-agy gát valamivel fejletlenebb állapota és a gyermekbetegségekkor legyengült funkciója következtében sokkal könnyebben jutnak el az agyukba a mérgező anyagok. A nátrium-glutamát káros hatásairól már 1968-ban lehetett szakmai cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, és azóta is számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát. Az elmúlt három évtized során egyre több tanulmány mutatta ki, milyen károkat képes okozni. Természetesen ezalatt az idő alatt az Ajinomoto sem tétlenkedett: 12 nagy amerikai élelmiszergyártó céggel együtt megalapították a Glutamát Szövetséget, ami a közönségkapcsolatokért (PR) felelős, valamint a Nemzetközi Glutamát Technikai Bizottságot, ami olyan "kísérleteket" pénzel, amelyek a nátrium-glutamát veszélytelen mivoltát hirdetik. H. Schaumburg a 60-as évek végén úgy becsülte, az amerikai népesség harminc százaléka szenved az ízfokozó okozta tünetektől, akár ismerik az okot, akár nem. Ezt később több független kísérlet is megerősítette, bár a Glutamát Szövetségnek sikerült bebizonyítania azt is, hogy ez a szám mindössze 1,8%.
Egy biztos, a független állatkísérletek a következőkre jutottak: a nátrium-glutamáttal tesztelt, eleve szemproblémás patkányok retinája teljesen szétroncsolódott a szer hatására, ráadásul az agyalapi mirigyeik működése is felborult. A glutamáttal etetett terhes majmok utódainál agykárosodásokat tapasztaltak, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nátrium-glutamát hozzájárulhat az agytumor, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, az elhízás, a fizikai eredetű depresszió és a magas vércukor kialakulásához is. „( forrás:jkvitamin.hu)
Napallergia 2012-05-03 09:49:29
A napallergia tünetei:
Viszkető, égő érzés a bőrön.
Kis tűszúrásszerű pontok a bőrön.
Hatalmas hólyagok a bőrön.
Pirosodás, fájdalom.
Csalánkiütés, feldagadás.
Égő érzés a szemben.
Égési sérülésekhez hasonló bőrfelület.
Nedvedzés, hámlás.

A tünetek jelentkezhetnek azonnal, amint a bőrt napfény éri, de akár napokkal később is visszatérhetnek.

A napozás is okozhat bőrelváltozásokat, nem elég a leégésről beszélnünk, sokakon kiütéses elváltozások jelentkeznek, ezt a köznyelv napallergiának hívja, de tulajdonképpen nem más mint túlzott fényérzékenység! A bőrtünetek súlyosságát a napfény mennyisége, minősége határozza meg. Az akut bőrelváltozások csak a fénynek kitett bőrfelületen jelentkeznek.
A legérintettebbek a 25-35 év közötti emberek, és közülük is inkább a nők hajlamosabbak erre az allergiára. Nem függ a bőrtípustól, hanem kizárólag a bennünk lévő hajlam az, ami kialakíthatja. Ezeket az elváltozásokat nem követi a bőr lehámlása, ugyanakkor éveken át többször kiújulhatnak. Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak a napozás veszélyeivel, így egyre inkább kihangsúlyozzák azt is, hogy délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljük a direkt napsugárzást! Viseljünk UV szűrős ruházatot!
Napozás előtt fontos, hogy kívül-belül felkészítsük szervezetünket a káros sugarak elleni védekezésre. A legfontosabb a megfelelő fényvédő használata! Olyan fényvédőt válasszunk, mely igazodik bőrtípusunkhoz, magas (min. 20-as) faktorszámú, és UVA, valamint UVB szűrőt is tartalmaz. Ha érzékenyek vagyunk valamilyen hatóanyagra, akkor körültekintően válasszunk fényvédőt, ugyanis előfordulhat, hogy pont a naptej tartalmaz olyan összetevőt, ami napfény hatására bőrkiütést okoz.
Ha a tünetek nem enyhülnek, forduljunk szakorvoshoz!
Dr. Szegheő Péter a pollenallergiára sajátvér-terápiás kezelést javasolt 2012-04-20 19:28:50
Létezésünk alapja az oxigén és a napfény. A mai civilizált ember oxigénhiányban szenved. Ez azt jelenti, hogy a vér azon képessége, hogy a tüdőből elegendő mennyiségű oxigént föl tudjon venni, és a sejtekhez szállítani, állandóan romlik. A környezetszennyezés, a stressz, a túltápláltság és a helytelen táplálkozás, a káros anyagok, mint nikotin és alkohol, valamint a fertőzéses betegségek vagy májzavarok károsítják a sejteknek oxigénnel való ellátását. Ez a szövetek általános leterheltségéhez és blokkolásához vezet, így a magától való gyógyuláshoz szükséges erők kimerülnek.
A hematogén oxidációs terápia (HOT) egy nem káros biológiai módszer, mely pótlólag kiváló minőségű oxigént juttat a szervezetbe. Ez a vér folyóképességének, a sejtlégzésnek, az anyagcsere-folyamatoknak és a szövetek vérellátásának rendkívüli javulásához vezet.

Milyen betegségek esetén javasoljuk a HOT alkalmazását?
A szívkoszorú- vagy agyi erek és végtagok erezetének - különösen a láb (ú.n. érszűkületes láb) - vérkeringési zavarának kezelésénél. Mindenütt, ahol elhasználódási tünetekből és érszűkületből kifolyólag a sejtlégzés nem megfelelő.
A HOT ugyanakkor egy támogató, kísérő terápia valamennyi krónikus gyulladásos és krónikus degeneratív betegség esetén. Szervi elváltozások (pl.: máj vagy vese), anyagcserezavarok (pl.: köszvény) valamint ízületi elváltozások (artrózis) esetén a panaszok ezzel a terápiával hatásosan és tartósan kezelhetőek.

Mi történik a beavatkozás során?
Ha Ön szeretne egészsége érdekében Hematogén Oxidációs Terápián részt venni, akkor egy előzetes orvosi vizsgálaton dől el, hogy Ön alkalmas-e a kezelésre. A terápiát végző asszisztens kb. 100 ml vért vesz a kar vénájából. A vért 100 %-os orvosi oxigén segítségével dúsítja, majd egy speciális készülékben egy különleges ultraviola fényforrással megvilágítja. Az így felfrissített, aktivizált vért visszajuttatja a szervezetbe.
A kezelést legalább 10 alkalommal javasolt igénybe venni, mert a megbetegedett szövetekben csak fokozatosan javul a vérkeringés.
A terápiát ajánlott évente többször megismételni, hogy a saját vér gyógyító és megelőző módon hatni tudjon.

Ellenjavallatok:
• Hemofília
• Véralvadási zavarok
• Véralvadásgátló gyógyszer szedése
• Pajzsmirigytúltengés
• Trombózisra való hajlam
• Terhesség
• Fényérzékenység
• Immunszupresszív gyógyszerkezelés
• Krónikus epehólyag-gyulladás
• Krónikus vakbélgyulladás
A szobanövények is okozhatnak allergiát 2012-04-20 19:27:11
Az allergiás tünetekkel télen is találkozhatunk, különösen, ha otthonunkban számos allergénnek van kitéve szervezetünk. A szobanövények is előidézhetnek allergiát, érdemes tehát ezekkel kapcsolatban megfogadni néhány hasznos tanácsot.

A beltéri allergénekkel kapcsolatban nem csak a leggyakrabban emlegetett poratkára és a penészgombára kell gondolnunk, számos szobanövény is okozhat allergiás tüneteket.

Egy 1985-ben készült belga tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina, másnéven csüngőágú fikusz nedvéből, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe. A kutatók által végzett vizsgálatban résztvevő 59 szénanáthás beteg 78 százaléka mutatott allergiás reakciót a fikusz, yucca, borostyán, pálma és más közismert dísznövények közül legalább egyre.

A szobanövények fajtától függetlenül is képesek allergiát okozni; a gyakran öntözött, nedves földjük ugyanis kedvelt táptalaj a penészgombák számára. A gombatelepek kialakulását megelőzendő, javasolt bizonyos időközönként fellazítanunk a föld felső rétegét és a kelleténél gyakrabban cserélnünk a virágföldet. Fontos, hogy a cserépbe, a virágföldre hullott leveleket eltávolítsuk, mert ezeken is elszaporodhatnak a penészgombák.
A kozmetikumok is okozhatnak allergiát! 2012-04-20 15:18:50
A kozmetikában használt anyagok közül az illatanyagok, a színezékek és a tartósítószerek azok az anyagcsoportok, amelyek túladagolása, nem kellő figyelemmel történő használata okozhat egészségügyi ártalmakat, leggyakrabban allergiát, azaz túlérzékenységet bizonyos anyagokkal szemben.
2005 óta az illatszerek és valamennyi más kozmetikum feliratában meg kell nevezni azokat az illat-összetevőket, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. A jelölés célja, hogy aki ismeri, hogy milyen anyagra, vegyületre allergiás, vásárláskor a termék kiválasztásánál megfelelő információt kapjon, és választhasson olyan helyettesítő terméket, amelyben nincs allergiát okozó illatanyag.
Az Európai Kozmetikai Tanács Tudományos Bizottsága vizsgálatokat végzett, melynek során számos illatanyagról állapította meg, hogy allergiát okozhatnak, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki. Ennek elkerülése érdekében úgy döntöttek, hogy a bizonyítottan allergiát okozó illat-összetevőket a termék címkéjén a következő elvek szerint kell jelölni:

ha az illatkomponens mennyisége a bőrön maradó termékekben - kölni, dezodor, arckrém, testápoló, szájrúzs - több mint 0,001%,
ha a lemosásra kerülő készítményekben - tusfürdő, hajsampon, hajöblítő - több mint 0,01%,

akkor az illatanyag kémiai nevét a termékek feliratában az összetevők között fel kell tüntetni. Az illatanyagok megnevezését a Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Nevezéktana szerint tüntetik fel, esetleg magyar elnevezéssel is szerepelhet.
Mindig olvasd el figyelmesen a termékek címkéjét, a legmegfelelőbb termék kiválasztásához ugyanis számos információra van szükség. A gyártónak kötelessége korrekt módon tájékoztatni a termék tulajdonságairól és összetevőiről, így ideálisan az "Összetevők" - Ingredients - címszó alatt csökkenő mennyiségi sorrendben kell találnod a termékhez felhasznált anyagokat. Ne válassz olyan terméket, amely legalább egy olyan anyagot tartalmaz, amely korábban allergiát váltott ki, és lehetőleg kerüld az allergén illatanyagokat is!
Ekcéma - allergiás bőrbetegség 2012-04-20 15:13:38
Az EKCÉMA allergiás bőrbetegség?
Az allergiás bőrbetegségek igen sokfélék, és különféle eredetűek. Legjellemzőbb képviselőjük az ekcéma, melynek van akut, krónikus, veleszületett, kontakt és parazita eredetű, száraz vagy nedvező formája. Mivel az említett memóriába örökre beíródik az allergén,a kiváltó ágens, ez a betegség bármikor, egyre rövidebb időn belül és egyre hevesebben jelentkezik a beteg egész életén keresztül. a forma a lakosság 1-2%-át érinti. A kiváltó anyagok - ismételt találkozást követően - allergiás, túlérzékenységi reakciót hoznak létre a bőrben. Az első találkozás alkalmával immun folyamat indul be az adott anyag ellen, és ez érzékenyíti ("szenzibilizálja") vele szemben a szervezetet. Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, azonnal elindul a folyamat és 10-14 nap múlva megjelennek az első allergiás tünetek. Ezért tapasztaljuk azt, hogy pl. egy új kozmetikum használata nem rögtön, csak néhány nap után vált ki tüneteket. A szervezet a már kialakult allergiát évekig (vagy akár soha) "nem felejti el".

Az allergiát esetlegesen kiváltó anyagok száma szinte végtelen. Leggyakrabban különböző vegyi anyagok és a mindennapi életben gyakran használt tárgyak között kell keresni a "bűnöst" (gyűrű, óraszíj, fogkrém, tisztálkodószer). Az allergiás ekcémáért felelős leggyakoribb anyagok: nikkel (fémtárgyakban fordul elő); a króm (megtalálható cementben, gyufafejben, cipők cserzőanyagában); a gumi alkotórészei; a perubalzsam (számos étel és ital tartalmazza); különböző festék- és illatanyagok.
Nem fertőző betegség, a tünetek hullámokban jelennek meg és múlnak el, de sajnos elég gyakran kiújul, nehéz tőle végleg megszabadulni
Házi por allergia 2012-04-20 15:11:41
HÁZI POR-ALLERGIA, önmagában is kellemetlen, de különös veszélyt jelent az asztmás betegekre! A por allergia betegség, valójában a poratkával szemben fennálló túlérzékenység.
Nincs olyan lakás ahol ne lenne házi por. A lakásban keletkezik, a bútorok, a szőnyegek, a fa bútorok, matracok anyagának pora. A házi por tartalmazhat még, penészgombákat, baktériumokat, textilmaradványokat, és atkák tömegét is. A házi por érzékeny asztmások 80 százaléka allergizálódik a házi por atka kiválasztott anyagára is, ami csaknem minden lakásban megtalálható. Az atkák a meleg, párás környezetet kedvelik, a fekvőhelyeket különösen!
Mit tehetünk ellene?
- kerülni kell a vattapaplant, gyapjú, vagy tollas párnákat, helyette műszálas takarót használjunk!
-minden nap levegőztetni kell az ágyneműt!
-javasolt minimum hetente tiszta ágyneműt felhúzni
- távolítsuk el a gyapjú szőnyeget
-az allergiás beteg közelében lehetőség szerint minden bútorzat könnyedén letörölhető, lemosható, portalanítható legyen!
Használjunk atkaölő tisztítószereket, tisztítóeszközöket!
Pollenallergia 2012-04-20 15:10:03
A pollenallergiáról már tettünk néhány bejegyzést, de foglaljuk össze, mit érdemes tudni róla!?
A legtöbb légzõszervi allergiás megbetegedést a levegõbõl beszívott virágporszemek és gombaspórák okozzák.
A bõséges pollentermelõdés a megporzás és a jó termés feltétele, másfelõl a levegõben kavargó pollentömeg okozza korunk egyik elhatalmasodó betegségét, a pollenallergiát.

Igaz ugyan, hogy egyre több allergiaokozót ismerünk – ipari szenynyezés, por, füst, állatszõr, toll, tej, liszt, bizonyos ételek, gyümölcsök, fûszerek, gyógyszerek –, de a legtöbb légzõszervi allergiás megbetegedést (amilyen a szénanátha és az asztma) a levegõbõl beszívott virágporszemek és gombaspórák okozzák.
Szénanáthának a növények virágzásakor termelõdõ pollenekre adott allergiás reakciókból álló tünetegyüttest nevezzük. A tünetek "egyszer csak" jelentkeznek, kitartóan jelen vannak egy-egy szezon végéig. Ahány ember, anynyiféleképpen reagál a különféle allergiaellenes készítményekre. Gyakran az elõzõ évben használt gyógyszer a következõ évben már nem hozza meg a kívánt hatást. Azt, hogy pontosan melyik pollenre vagyunk allergiásak, szakrendelésen allergiateszttel deríthetjük ki.
A pollenallergia leggyakoribb tünetei a tüsszögés, a nyálkahártya-irritáció okozta orrfolyás, könnyezés, orrdugulás, de lehet még fül-, illetve bõrviszketés is. Súlyosabb esetekben asztmás rohamok és ekcémás kiütések is kialakulhatnak.

Tanácsok, pollenallergiásoknak:
Viseljen egész nyáron napszemüveget, sokkal kevesebb virágpor jut így a szemébe!
Pollenszezonban kevesebbet legyen nyitva az ablak, ajtó. Kissé költséges, de segíthet, ha van a lakásban légkondicionáló, és abból is a pollenszűrõs az ajánlott.
Ne ücsörögjön frissen vágott fű mellett! A parlagfű irtás sem a betegek feladata, és a virágos rétekben is csak messzirõl gyönyörködjön az allergiás! A parlagfű a bõrön keresztül is allergizálhat, irtásakor az egészségesek is viseljenek kesztyűt!
Allergiások naponta mossanak hajat! A hajban sok pollen megtapad napközben, és lefekvés után így egy csomót belélegezhet.
Porszívózzon gyakrabban, ha lehet mikrofilteres porszívóval!
Kenje be az orra belsejét valamilyen krémmel! Ez megakadályozza a pollenek beljebb jutását az orrba.
Öblítse ki a szemét gyakran hideg vízzel! Ez hűti és csökkenti a könnyezést, ugyanakkor kimossa a szembe került polleneket.
Kerülje a dohányfüstös helyeket! A dohányfüst irritálja a légutakat, és súlyosbítja az allergiás tüneteket.
Fogyasszon vitaminokat!

Milyen betegségeket okozhat az allergia? 2012-04-20 15:06:42
Az allergia leggyakrabban a légutak, nyálkahártyák megbetegedéseit okozza (pl. szénanátha), vagy bőrelváltozásokkal (pl. csalánkiütés, ekcéma), illetve a gyomor-bélrendszer tüneteivel jár (pl. hasmenés, puffadás). A leggyakoribb
allergiás betegségek a következők:
1) Allergiás nátha (allergiás rhinitis) (szénanátha): Legfontosabb tünetei az

orrfolyás (vízszerű, csillapíthatatlan), orrdugulás, orr-torok-szemviszketés, tüsszögés. A tünetek a kiváltó allergéntől függően szezonálisan, vagy egész évben fennállhatnak.
2) Allergiás asztma: A hörgők időszakos szűkületével jár, melyet a beteg rohamszerű légszomjként, nehézlégzésként, fulladásként, sípoló légzésként él meg. A beteg úgy érzi, hogy a levegő beszorul a mellkasába, és azt csak erőlködve tudja kifújni. A tünetek erős szívdobogást, nyugtalanságot válthatnak ki. Enyhébb esetben az asztma tünete lehet a köhögés, mellkasi szorító érzés. A tünetek terhelésre, vagy éjszaka jelentkezhetnek. A tünetek - a szénanáthához hasonlóan a kiváltó allergéntől függően szezonálisan, vagy egész évben fennállhatnak (lásd. az allergiás betegségek lefolyása). Gyakran szénanáthával, ételallergiával is együtt jár.
3) Allergiás kötőhártya gyulladás: A szem viszketésével, könnyezésével, a kötőhártya pirosságával, gyulladásával jár. Leggyakrabban szénanátha kísérőjelensége.
4) Csalánkiütés (urticaria): Apró, piros a bőrfelszínből ki nem emelkedő viszkető kiütések, leggyakrabban ételallergia, gyógyszerallergia, kontakt allergének (pl. vegyszerek) okozzák, de inhalatív allergének (pl. virágpor) is kiválthatják. Igen gyakori allergiás jelenség. Ritkábban krónikus (tartós, gyakran kiújuló) formában is előfordul, ilyenkor alapos orvosi vizsgálat, hosszabb megfigyelés lehet szükséges a kiváltó okok azonosítására.
5) Ekcéma (atópiás dermatitis): Nem fertőző bőrgyulladás, mely száraz, hámló, vörös viszkető bőrrel, esetleg nedvezéssel jár. Lefolyására a gyakori kiújulás, fellángolás jellemző, melyet enyhébb, esetleg tünetmentes időszakok követnek. Jellemzően csecsemőkorban (3-6 hónapos) indul heveny formában, főleg az arcon és a hajas fejbőrön. Csecsemőkorban elsősorban ételallergia áll a háttérben, később pollen- és házi poratka allergia is okozhatja.
6) Ételallergia: Az élet folyamán bármikor kialakulhat. Lehet múló, de fennállhat tartósan éveken keresztül, vagy akár az egész életen át. A tünetek leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, ajak- és szemhéjduzzanat, hasmenés, puffadás, de asztma, és ekcéma is kialakulhat. Alapos anamnézis felvétel, és szigorú diétás előírások szükségesek.
7) Gyógyszerallergia: Tünetei az ételallergiához hasonlóak. Súlyos esetben anafilaxiás sokk is előfordulhat. A kiváltó gyógyszer azonosítása után annak szedését megismételni nem szabad.
8) Rovarcsípés allergia (méh-, darázscsípés-allergia): a rovarcsípést követően annak enyhébb esetekben a csípés helye erősen megduzzad, súlyosabb esetben a duzzanat akár napokig is eltarthat, és az egész végtagra, az arcra is kiterjedhet. Máskor a csípést követően rosszullét, hányinger, hányás, általános viszketés, asztmás fulladás, súlyos esetben ájulás, gégeduzzanat, szívritmuszavar, sőt halál is bekövetkezhet (anafilaxiás sokk).
Mikor beszélünk allergiáról? 2012-04-20 15:01:48
Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre.
A védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál.
Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, vagyis az immunrendszer válasza olyan anyagra, ami legalább egyszer már korábban is bekerült a szervezetbe.Általában gyengébb panaszokkal kezdődik (pl. orrfolyás, csalánkiütés, nyelvzsibbadás), de szakszerű kezelés hiányában a beteg állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma kialakulhat belőle.

Az allergia az a megváltozott reakcióképesség, amelyet a szervezet egy betegség által vagy testidegen anyagokkal való előzetes érintkezés útján szerez. A megváltozott reakcióképesség specifikus immunválaszon alapul. Tehát kóros tüneteket, betegségeket előidéző immunfolyamat.

Az immunfolyamatok szerepe védeni a szervezetet minden olyan anyaggal szemben, amelyet a szervezet immunrendszere idegennek, azaz nem sajátjának ismer fel.

Az antigének azok az anyagok, amelyek a fejlett és ép immunrendszerrel bíró szervezetben immunválaszt váltanak ki. Az antigén egy molekula, amely a szervezetbe jutva megindítja a felismerés és az ellenállás folyamatát.

Az immunrendszer nem a rossz ellen védekezik, hanem az „idegen” ellen, függetlenül attól, hogy az idegen kórokozó-e vagy éppen gyógyszerkészítmény, amely egyébként hasznára lehetne a szervezetnek.

Az immunválasz az antigén felismerésével kezdődik. Bonyolult folyamatok eredményeként ellenanyagok: immunglobulinok és limfociták, továbbá emlékező sejtek keletkeznek. A szervezetben az antigének és az ellenanyagok, valamint a sejtek kapcsolódása további folyamatokat indítanak meg, amelyek elősegítik az antigének elpusztítását, a szervezetből való eltávolítását.

< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza