Ön a 700539. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - A bőr és a köröm betegségei

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Szemölcs 2012-04-27 12:44:30
A SZEMÖLCS kisebb-nagyobb kemény bőrkinövés a test különböző részein. Kialakulását megközelítőleg 50 féle vírus okozhatja! A tapasztalatok szerint az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett hazánkban a szemölcsös megbetegedések száma, amelynek oka, hogy az egészségtudatosabb életmóddal együtt több időt töltünk fürdőkben és uszodákban, használunk közös edzőtermi sportszereket. Mindez – amellett, hogy az egészségesebb életvitel hasznos és jó – fokozottan növeli azoknak a helyzeteknek a gyakoriságát, amelyek során megfertőzödhetünk a szemölcsöt okozó vírus valamelyikével. A közönséges szemölcsök leggyakrabban gyermekeken jelennek meg, de tulajdonképpen bármely életkorban feltűnhetnek. Elsősorban, de nem kizárólag a kezeken jelennek meg. Nagyságuk 3–25 mm között van. Színük a bőrrel megegyező, vagy barnás a durva, elszarusodott felszíne miatt. Fájdalommentes, kivéve akkor, ha a köröm alatt nőtt, vagy, ha felsértik. A szemölcsöktől sokfélképpen megszabadulhatunk. Ezek közül a legismertebb eljárások a következők: kenőcsös kezelés, fagyasztásos eljárás, lézeres kezelés, kaparásos eljárás.
A szemölcsök fajtáira a későbbiekben visszatérünk, hisz van közöttük olyan, amely kezelés nélkül komolyabb szövődményekkel járhat!
Víz és vitaminok az egészséges bőrért! 2012-04-20 20:20:29
Az egészséges bőr - egyik nélkülözhetetlen feltétele a VÍZ!
A víz tartja puhán és rugalmasan a bőrünket. Víz nélkül viszont a test minden szövete sejtszinten roncsolódik, kiszárad és elveszti működőképességét. Az egészséges bőr feszes, kiugrik anélkül, hogy megmaradna a benyomódás helye. Akik a nélkülözhetetlen tápanyagokban hiányt szenvednek – különösen a létfontosságú ásványi anyagokra és aminosavakra igaz ez –, azok rostos szövetei hanyatlásnak indulnak az egész testben, s ez más belső szerveket is érinthet. Nézzük meg a dohányosokat: gyorsan öregedik a bőrük, kötőszöveteik megmerevednek; ugyanez a folyamat megy végbe a vese és a máj szöveteiben is, csökkentve a vérben található méreganyagok kiválasztásának képességét.
A vitaminok szintén fontos szerepet töltenek be. C, E és A: az egészséges bőr számára létfontosságú ez a triumvirátus. A C-vitamin a szabad gyökök ellen jó, E-vitaminnal kombinálva pedig kiváló védelmet kapunk a nap káros hatásai ellen. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a paprika, a bogyós termések, a petrezselyem, és a káposzta. A szintén antioxidáns hatású E-vitamin csökkenti a ráncok kialakulását és enyhítést ad a száraz, durva bőrnek. Megtalálható a búzacsírában, mandulában, sáfrányban és a napraforgó olajokban. Gyakran jóval hatékonyabban segíti a bőr védelmét a káros sugarakkal szemben, valamint megelőzi a bőrrákot, ha A-vitaminnal egészítjük ki. Az A-vitamin szintén létszükséglet a szervezet számára, regenerálja a bőrt, emiatt gyakran alkalmazzák bőrbetegségek – például akne – kezelése során. A száraz, pikkelyes bőr gyakran A-vitamin hiányra figyelmeztet. Répában, májban, édesburgonyában, káposztában, kajsziban, amerikai kelkáposztában, spenótban sok található. Míg az A-vitamin túladagolása veszélyes, azonban a béta karotinból a szervezet maga állítja elő az A-vitamint – biztonságosan.
DR. Szegheő Péter a pikkelysömörre oxitermiás kezelést javasolt 2012-04-20 19:33:27

Az oxitermiás beavatkozás során a beteg bőrfelület koncentrált "A" típusú infravörös fénybesugárzást kap, aminek hatására a szervezet anyagcsere-folyamata felgyorsul. Ez már önmagában is jótékony változást idéz elő a beteg szervezetben. A páciens a fénybesugárzás közben tiszta oxigént lélegez be egy maszkon keresztül, ami még inkább elősegítheti az anyagcsere-folyamat hatékony változását.
A kezelés eredményeként számtalan bőrelváltozás látható módon fokozatosan csökkenni kezd, és e módszer segítségével esély nyílik akár a tünetmentes állapot elérésére is!
Ez az eljárás azt is bizonyítja, hogy a fény és az éltető oxigén megfelelő alkalmazásban képes akár évtizedek óta fennálló betegségeket is pozitív irányban befolyásolni!
Rühesség 2012-04-19 09:14:06
Kellemetlen beszélni róla, de mivel emberről emberre terjed, nem kerülhetjük el ezt a témát sem!

A rühesség tünetei lehetnek, a kicsi, vörös kiemelkedések a bőrön, rendszerint a kezeken, a könyök belső felszínén, a külső nemiszervek körül és a test egyéb redőiben.
Fehér, vagy vörös vonalak a bőrön (ezek a járatok, melyeket a nőstény atkák csinálnak a bőrben, amikor lerakják petéiket).
Erős viszketés. Sebek, melyeket a vakarás hoz létre.

A rühességből kialakulhat másodlagos következményként az ekcéma, ezért is nagyon fontos a mielőbbi kezelése, nem beszélve a továbbfertőzésekről!

A betegség kezelése során benzilbenzoát tartalmú folyadék vagy szalicilát és kén tartalmú kenőcs a leggyakrabban használatos. A rühfertőzés 3 nap alatt megszüntethető, viszont a viszketés csak később, lassan enyhülve szűnik meg. Keresse fel bőrgyógyászát! Továbbá a ruhaneműk és az ágynemű fertőtlenítő, magas hőfokon történő mosása, vasalása is a terápia része.
Melanoma 2012-04-19 09:05:24
A bőrben található, fekete-barna festékanyagot - pigmentet - termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti.

A melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év, azaz a középkorúak a veszélyeztetettek. Nemi különbséget nem mutat a betegség kialakulása, de férfiaknál inkább a törzsön, míg nőknél az alsó végtagon alakul ki.

A melanoma növekedési formája lehet függőleges vagy sugárirányú. Ezen formák klinikai következményei alapvetően eltérnek: a sugárirányú növekedési fázisban lévő melanomák alig vagy egyáltalán nem adnak távoli szervekben áttétet. A függőleges növekedéssel együtt jár az áttétképződés reális veszélye.

A felszínesen, azaz sugárirányban terjedő melanoma felismerése viszonylag egyszerű, a laikusoknak is megtanítható. A korai diagnózis szempontjából ez nagyon fontos, mivel a melanomák 30%-a a korábban meglévő anyajegyből alakult ki.

Kockázati tényezők:
A bőr típusa és a melanoma előfordulása között sajnos úgy tűnik, szoros összefüggés áll fenn. A sötétebb bőrű népeknél jóval ritkábban fordul elő a betegség, míg a fehérbőrűeknél gyakrabban. A kivételesen fehérbőrű emberek pedig különösen veszélyeztetettek, kivéve azokat, akik kifejezetten gyorsan barnulnak.

Az erős napsugárzás sajnos kockázatnövelő tényező. Ez különösen akkor igaz, ha sorozatosan leégsz. Ha ez a leégés hólyagos, és gyermekkorban több mint háromszor fordult elő, akkor a felnőttkori melanoma kockázatát éppen ötven százalékkal növeli meg. De nem csak a természetes napsugárzás jelent veszélyt. A szolárium ebben a tekintetben semmiben nem különbözik a valódi naptól.

Az anyajegyek gyakoriságából még nem lehet arra következtetni, hogy melanomás leszel, mindenesetre nem árt, ha figyeled őket. Az anyajegyek megváltozása ugyanis előjele lehet a melanoma kialakulásának.
Herpesz 2012-04-19 08:55:33

E kellemetlen és makacsul visszatérő tünet mögött valójában kétféle vírus ténykedése áll, kórokozója pedig ugyanaz, mint a bárányhimlőnek vagy az övsömörnek.
Az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik a herpeszvírussal, ám a felnőtteknek csak mintegy húsz százalékánál alakul ki maga a betegség. A leggyakoribb az ajak- és szájnyálkahártya-herpesz, azaz a HSV 1 típusú fertőzés. Az aktív szexuális életet élők körében az utóbbi időkben – sajnálatosan – növekszik a nemi szervek, végbélnyílás körüli, HSV 2 típusú, genitálisherpesz-fertőzöttek száma.
Ma még az immunológusok is csak találgatnak: egyesek, akik hordozzák magát a fertőző vírust, miért betegszenek meg, míg másokon soha nem jelenik meg a herpeszkiütés?
Az már bizonyítottnak látszik, hogy kialakulása összefüggésbe hozható a stresszes életvitellel, a szervezet immunrendszerének átmeneti legyengülésével, de nőknél a hormonműködés változásával (a menstruációs időszak), s mindkét nemnél a túl zsíros táplálkozással, vagy – leginkább a nyári időszakban – a túlzott napozással is.
Az elmúlt év kutatásai arra is felhívták a figyelmet, hogy a herpesz kialakulásának kockázatával kell számolniuk azoknak is, akik különféle radikális fogyókúrákkal próbálnak megszabadulni súlyfeleslegüktől. Az egyoldalú táplálkozás következtében ugyanis a szervezet önvédelmi képessége csökken, ezért nem tud ellenállni a különféle kórokozók, többek között a herpeszvírus támadásának sem.
A herpesz csak közvetetten tekinthető bőrgyógyászati, így esztétikai problémának. S nem csak azért, mert a vírus akcióba lendülésekor jelentkező hólyagok gyakran fájdalmasak. Az úgynevezett aktív időszakban a vírus a herpeszhólyagok tartalmazta folyadékban, majd a herpeszes pörkökben, illetve a nyálban is megtalálható, ezért a teljes gyógyulásig fertőző, így fennáll a továbbfertőzés veszélye.
További probléma, hogy a vírus – ha egyszer már befészkelte magát – nem távozik a szervezetből, ezért a fertőzés időről időre kiújulhat. Az érintettek többsége előbb-utóbb kitapasztalja, hogy nála mi váltja ki a vírus aktiválódását. A nyári időszakban, az erős napsütés hatására gyakrabban jön elő a herpesz. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy a betegek még akkor is óvatosan napozzanak, ha éppen tünetmentesek. (Akinek volt már herpesze, annak a szoláriumozás sem javallott.)
S nemcsak a közvetlen fényterhelés, hanem más, a nyári évszakra jellemző tényezők – például az utazással járó stressz, az akklimatizálódási problémák, sőt a nyári bélfertőzés, gyomorrontás, nátha – is szerepet játszhat e vírus aktívvá válásában.
Fordulj orvoshoz, ha:
Ha a herpeszvírus okozta bőrelváltozás nagy kiterjedésű, és szinte hetente visszatér;
ha a törzsön, az arcon, nemi szerveken vagy a gáttájékon jelenik meg;
ha maga a bőrelváltozás fájdalmas, vagy valamely testtájékodon – például az ágyékodban – nyirokcsomó(k) kitüremkedését észleled;
ha más betegségek (nátha, influenza, szemölcsösödés, gombás bőrtünetek, allergia) is gyakran „meglátogatnak” (vagyis alapos a gyanú arra, hogy meggyengült a szervezeted védekezőképessége).
Pikkelysömör 2012-04-19 08:31:14
A pikkelysömörről a film kapcsán már nyílt egy téma, de mivel a bőrbetegségek közé tartozik, ebben a csoportban is helye van.

A pikkelysömör (psoriasis) egy bőrbetegség, ami a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti. Krónikus, kiújulásra hajlamos betegség, elterjedtsége Magyarországon 2% körül van. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti, „provokáló” faktorok is szerepet játszanak. Nem fertőző betegség. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de többnyire tünet mentesíthető. A betegség genetikus jellegű, a psoriasisra hajlamosító génnek eddig 7 fajtáját azonosították. Az örökletes betegség megjelenéséhez egy kiváltó faktor is szükséges. Ez a faktor lehet külső vagy belső: vagyis lehet dohányzás és/vagy elhízás, és lehet stressz is; ha ezek együttes értéke elér egy bizonyos küszöböt, akkor jelenik meg a pikkelyes bőrelváltozás.
(forrás: Wikipédia)

A pikkelysömör az európai lakosság 2-4 százalékát érinti. Rendszerint 10 és 40 éves kor között kezdődik, bár minden életkorban előfordulhat. A pikkelysömör minden látható ok nélkül is fellángolhat, de fellobbanását súlyos napégés, a bőr irritációja, maláriaellenes gyógyszerek, lítium, béta-blokkoló (például propranolol, metoprolol) szedése, illetve csaknem bármilyen helyileg alkalmazott kenőcs vagy krém is kiválthatja.

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör jellemzően a hajas fejbőrön, könyökön, térden, háton és fartájon jelentkezik. Rendszerint csak hámlást okoz, általában nem viszket. Ha a hámló foltok meggyógyultak, a bőr teljesen épnek látszik, és a hajnövekedés is változatlan. A legtöbb, enyhe pikkelysömörben szenvedő betegnek nincs panasza, bár a bőrtünetek zavarók lehetnek.
Ekcéma 2012-04-19 08:27:13
Az allergiás bőrbetegségek igen sokfélék, és különféle eredetűek. Legjellemzőbb képviselőjük az ekcéma, melynek van akut, krónikus, veleszületett, kontakt és parazita eredetű, száraz vagy nedvező formája. Mivel az említett memóriába örökre beíródik az allergén,a kiváltó ágens, ez a betegség bármikor, egyre rövidebb időn belül és egyre hevesebben jelentkezik a beteg egész életén keresztül. a forma a lakosság 1-2%-át érinti. A kiváltó anyagok - ismételt találkozást követően - allergiás, túlérzékenységi reakciót hoznak létre a bőrben. Az első találkozás alkalmával immun folyamat indul be az adott anyag ellen, és ez érzékenyíti ("szenzibilizálja") vele szemben a szervezetet. Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, azonnal elindul a folyamat és 10-14 nap múlva megjelennek az első allergiás tünetek. Ezért tapasztaljuk azt, hogy pl. egy új kozmetikum használata nem rögtön, csak néhány nap után vált ki tüneteket. A szervezet a már kialakult allergiát évekig (vagy akár soha) "nem felejti el".

Az allergiát esetlegesen kiváltó anyagok száma szinte végtelen. Leggyakrabban különböző vegyi anyagok és a mindennapi életben gyakran használt tárgyak között kell keresni a "bűnöst" (gyűrű, óraszíj, fogkrém, tisztálkodószer). Az allergiás ekcémáért felelős leggyakoribb anyagok: nikkel (fémtárgyakban fordul elő); a króm (megtalálható cementben, gyufafejben, cipők cserzőanyagában); a gumi alkotórészei; a perubalzsam (számos étel és ital tartalmazza); különböző festék- és illatanyagok.
Nem fertőző betegség, a tünetek hullámokban jelennek meg és múlnak el, de sajnos elég gyakran kiújul, nehéz tőle végleg megszabadulni.
Körömgomba 2012-04-17 13:50:21
Nem csak esztétikailag visszataszító látvány, sajnos idősebb korban akár az emberek 50%-a is fertőzött lehet!
Oka nem minden esetben a helytelen tisztálkodás, strandoláskor, uszodákban, de akár egy körömolló által is továbbvihető körömelváltozás.

A körömgomba leginkább a lábkörmöket, néha a kézkörmöket érinti. Tünetei leggyakrabban a körömlemez sárgás-fehéres elszíneződése, egyik napról a másikra való megvastagodása, előfordulhat sárgás- zöldes-barnás elszíneződés is, a körömlemez alatt jelentős mennyiségű törmelék keletkezése, a körömlemez töredezettsége, esetleg részleges vagy teljes leválása figyelhető meg.

Amikor a vírus bejut a köröm alá, nem aktivizálódik azonnal, hanem lappang, megbújik ott. Csak akkor kezd el aktivizálódni, ha olyan lehetőséget talál, ami számára kedvező. Kedvező lehetőségek között említhetjük például a fülledt, meleg körömterületet, vagy egy nyílt sebet.

A megtelepedéshez számos tényező közrejátszhat a fent említett dolgok mellett, mint például: a nem szellőző, műanyag cipők viselése, meleg, nedves környezet, uszoda, wellness, közös fürdők használata, vérkeringési zavarok, cukorbetegség, műkörmök, körömlakkok, immunrendszert legyengítő betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése. A műkörmök és a körömlakkok lezárják a körömfelszínt és a körömágyat, ezzel megteremtve a lehetőséget a körömgombák megtelepedésére.

A körömgomba megjelenésekor a nem túl esztétikus tünetek szégyenérzést is kiváltanak a betegben, így az orvosi kezelésük sokszor elmarad, vagy csak nagyon kiterjedt fertőzéssel keresik fel a szakrendelőket. A betegség nem gyógyul meg magától, az idővel, sőt, kezelés nélkül egyre súlyosabbá válik, a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjed, ráadásul egyéb súlyos betegségeket is okozhatnak, mint az ekcéma, orbánc...

Nem szerencsés házilag kísérletezni a kezelésével, de kezdeti stádiumban még segíthet a következő kezelés.
Ecetes, fokhagymás kezelés
Alapanyagok:
20%-os eceteszencia
1 gerezd fokhagyma
Az ecetből egy kevés mennyiséget öntsünk egy kis csészébe, egy kis darab (borsó mennyiségű elég) fokhagymát törjünk össze, majd keverjük el alaposan az ecettel. Ha szükséges, kezelés előtt a lábat mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a körömgomba előrehaladott állapotban van, akkor érdemes a fertőzött körömrészt körömreszelővel eltávolítani. Az ecetes-fokhagymás oldattal kenjük meg a lábon lévő körmöket, körömágyat. Az oldatot ne öblítsük le, hagyjuk megszáradni. A kezelést naponta kétszer végezzük el. Az oldat kicsit "illatos", így például randevú, vagy munkahelyi megbeszélés előtt ne kezeljük ilyen módon a lábunkat, de pl. lefekvés előtt igen hasznos az ilyen kezelés. A megmaradó ecetoldattal bekenhetjük a fertőzött állapotban viselt, így megfertőződött lábbelijeinket is, ha nem akarjuk őket lecserélni.
Miről árulkodnak a körmeink? 2012-04-17 13:37:23


A barázdák, színelváltozások és foltok nem csupán a kéz ápoltságáról árulkodnak, hanem a hormonrendszerről, idegállapotról, szervi betegségekről is hírt adnak!
A körmök szembeötlő elváltozásai mögött betegségek bújhatnak meg. Például a hasadt köröm akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved ásványi anyagokban és H-vitaminban.
Ma már nem csak mendemonda, hogy a köröm elváltozásaiból testünk működésére, szerveink állapotára is következtetni lehet.

Lássunk néhány figyelemre méltó elváltozást!

Gödröcskék: Hogyha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, gombostűfejnyi lyukak keletkezhetnek. Rendszerint ártalmatlanok. Ám – mindenekelőtt, ha mindkét kézen jelentkeznek – pikkelysömör vagy körkörös hajhullás kísérőjelenségeként is felléphetnek. Kiválthatja őket továbbá ekcéma; ilyenkor a bőrgyógyász segítségére szorulunk.

Keresztbarázdák: Fertőzéses betegségről vagy – ami még rosszabb – mérgezésről árulkodhatnak. Az általános gyógyászat vérkép alapján állapíthatja meg, mi rejlik mögöttük.

Hosszanti barázdák: Az ártalmatlan elváltozások közé tartoznak. Többnyire a korral sokasodnak

Elszíneződések: A vegyszerek (például a körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka. A patikákban kapható általános gombaölő készítmények (antimikotikák) segíthetnek a megszüntetésükben, de ha nincs javulás, irány a bőrgyógyász! Ritkábban szívgyengeség is okozhat elszíneződést.

Kanálköröm: Egyeseknél a körömperemen kanálforma kis vályú képződik. Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani sok zöldséggel, gyümölccsel, korpás termékkel az étrendünkön.

Törékeny köröm: Pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A- és B-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. A patikákban vagy a reformházakban kapható táplálékkiegészítő készítményekkel ez a hiány pótolható.

Óraüvegköröm: A köröm zsebóra kidomborodó üvegfedelére emlékeztet, többnyire az ujjak utolsó percei is nagyok és kerekek. Egyesek a boltozatos körmöt örökölték, másoknál ellenben szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele.

Fehér foltok: Hibás szarusodás következményei, részint örökletesek. Nagyméretű foltok gyomor-bél megbetegedések, a fehér,

szalag alakúak vesebetegségek jelei lehetnek.

Barna szalag: A körmön keresztülhaladó barna csík vesegyengeség komoly veszélyére utal. Urológus dolga kideríteni, mi a helyzet.

Hasadt köröm: Mindenekelőtt akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved ásványi anyagokban és H-vitaminban.


A köröm károsodása, elszíneződése gyakran csak a körömápolás nem kívánt következménye, vagy valamilyen mechanikai sérülés jele, amit talán észre sem veszünk. A lábujjak körmei pedig legtöbbször nem szervi problémák miatt károsodnak, a kényelmetlen cipő is okozhat sérüléseket!
Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de érdemes odafigyelni!

< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza