Ön a 700509. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - "Orvos válaszol" - kérdések a Dr Úrhoz

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
sziszka71 2018-09-01 20:21:12
Tisztelt Doktor Úr !

A tegnapi nap folyamán estem át egy agyi sztrókon ! Bal kezem és lábam érzem ugyan, de mozgatni nem nagyon.
Létezik-e valamilyen fajta hatásos kezelés a rehabilitáció meggyorsítására ?
Alexa 2017-11-10 19:54:44

Tisztelt Doktor Úr!
A 18 éves fiam laboreredményével kapcsolatban kérdezném. A háziorvosunk mindig azt mondta, hogy ha a laboreredményben valamelyik érték 1.0-1.5-tel magasabb vagy alacsonyabb azzal nem kell foglalkozni. Júliusban történt laboreredményében vörösvértest, haemoglobin, haematokrit volt minimálisan magasabb. A mostani laboreredményében a vas, GOT, GPT eredménye igen magas és én ettől megijedtem egy kicsit. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy ezt mi okozhatja és mi a teendő ezzel kapcsolatban?
Begépeltem a mostani teljes laboreredményét zárójelbe írtam a referencia értékeket.

Fehérvérsejt: 9.90 G/L + (4.00-8.00)
Vörösvértest: 5.94 T/l + (3.80-5.20)
Haemoglobin: 17.9 g/dl + (12.0-17.0)
Haematokrit: 0.506 % + (0.380-0.480)
MCV: 85.2 fI (80.0-100.0)
MCH: 30.1 (27.0-32.0)
MCHC: 35.4% (32.0-36.0)
Thrombocyta: 248 G/L (200-400)
Stab:
Angelika 2016-04-26 15:46:51
Tisztelt Dr Úr! Aközelmultban a reggeliórákban kb 50 perrcre a bal szemem felénél elhomályosodik a látásom a fejem nem fáj! 2009 ben eggyszer már volt ilyen elküldtek fejcétére de semmit nem találtak.Lehet -e idegi alapja? Skippa és xanax gyogyszert szedek pánik betegségre de ettöl a homájos látástól nagyon félek hogy nem -e strók jelei. Előre is nagyon szépen köszönöm!
Angelika 2016-04-26 15:46:47
Tisztelt Dr Úr! Aközelmultban a reggeliórákban kb 50 perrcre a bal szemem felénél elhomályosodik a látásom a fejem nem fáj! 2009 ben eggyszer már volt ilyen elküldtek fejcétére de semmit nem találtak.Lehet -e idegi alapja? Skippa és xanax gyogyszert szedek pánik betegségre de ettöl a homájos látástól nagyon félek hogy nem -e strók jelei. Előre is nagyon szépen köszönöm!
Angelika 2016-04-26 15:46:43
Tisztelt Dr Úr! Aközelmultban a reggeliórákban kb 50 perrcre a bal szemem felénél elhomályosodik a látásom a fejem nem fáj! 2009 ben eggyszer már volt ilyen elküldtek fejcétére de semmit nem találtak.Lehet -e idegi alapja? Skippa és xanax gyogyszert szedek pánik betegségre de ettöl a homájos látástól nagyon félek hogy nem -e strók jelei. Előre is nagyon szépen köszönöm!
Szekeresné Urbán Edit 2015-11-30 10:55:34
Tisztelt Doktor Úr!

A televízióban láttam az előedását a PRP -ről.A remény csillant fel a szememben!
Boka sérülésem volt,innen adódóan porc sérülésem,az ugró ízületem jelentősen beszűkült.Több műtéten vagyok túl és altroszkópon.
Az utólsó orvosi vélemény az volt,hogy un. kollagénes injekció kúra ...majd esetleg boka protézis javasolt.A lemerevítéstől elzárkózom.
Szeretném ezt a beavatkozást megcsináltatni.Szegeden lakom.
Az lenne a kérdésem,hogy Szegeden csinálják e ezt az un. PRP beavatkozást? Ha igen,akkor hol? Ha nem,abban az esetben szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot a problémámmal.
Kérem szíves válaszát!
Köszönettel és Tisztelettel:Szekeresné Urbán Edit

Szekeresné Urbán Edit 2015-11-30 10:55:26
Tisztelt Doktor Úr!

A televízióban láttam az előedását a PRP -ről.A remény csillant fel a szememben!
Boka sérülésem volt,innen adódóan porc sérülésem,az ugró ízületem jelentősen beszűkült.Több műtéten vagyok túl és altroszkópon.
Az utólsó orvosi vélemény az volt,hogy un. kollagénes injekció kúra ...majd esetleg boka protézis javasolt.A lemerevítéstől elzárkózom.
Szeretném ezt a beavatkozást megcsináltatni.Szegeden lakom.
Az lenne a kérdésem,hogy Szegeden csinálják e ezt az un. PRP beavatkozást? Ha igen,akkor hol? Ha nem,abban az esetben szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot a problémámmal.
Kérem szíves válaszát!
Köszönettel és Tisztelettel:Szekeresné Urbán Edit

etu2001 2015-11-21 09:05:13
Tisztelt Doktor Úr!

A 6 és fél éves kisfiamnál Perthes kórt állapítottak meg 2014.augusztusában. Szeretném megkérdezni, hogy az M1-en ma látott és hallott eljárás alkalmazható-e lenne nála, illetve megkereshetnénk-e a doktor urat, hogy Marci eddigi leleteit megnézze, és betegségéről konzultáljunk. Az Ortopédiai Klinika Gyermekosztályára járunk, már volt kiírt műtéti időpontunk is, de a csodával határos módon váratlanul a folyamatos romlás megállt, és elidult a javulás. 2016. február elején lesz a következő kontroll, amikor végleg eldől, hogy műtét nélkül folytatódik-e Marci gyógyulása.
Pozitív válaszában bízva, tisztelettel:Egyedné Tulok Renáta
Dr. Szegheő Péter 2014-12-02 10:49:47
Tisztelt Kérdező!

Úgy gondolom, a fórumokon való tájékozódás helyett célszerűbb lenne egy neurologus felkeresése a memória funkciók felmérése céljából. A rövid távú memória, így a számok visszaidézésének a zavara utalhat kezdődő dementiára például, de ezt biztonsággal ideggyógyász tudja megítélni.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
agika 2014-12-01 17:57:49
Tisztelt Doktor Úr,
negyedik alkalommal fordult elő (legutóbb október végén, előzőleg másfél éve), hogy átmenetileg kiestek emlékezetemből a számok. Egy kiránduláson az útitársakkal beszélgettünk, akiknek meg akartam mondani, hogy 68 éves vagyok, de ekkor egyszerre nem tudtam, hány éves is vagyok? Másra tereltem a szót, elnézést kértem és kimentem a szabad levegőre az épület elé. Próbáltam különböző számadatokat felidézni - pl. mikor születtem, ma hányadika van, melyik év, hónap, nap, mennyi 10 meg 10 - de nem tudtam magamnak válaszolni. A mobiltelefonon megnéztem a dátumot. Amikor kikapcsoltam a telefont, már ismét nem tudtam, mi is van ma. Ez kb. három óra hosszat tartott, azután mintha mi sem történt volna, helyreállt minden. Megjegyzem, hogy 40 éves munkaviszonyom alatt mindig számokkal foglalkoztam. Nem nagyon dicsekszem ezzel a környezetemben. Egyedül vagyok és megszoktam, hogy minden gondomat egyedül kell megoldanom. Olvasgattam különböző fórumokon, ilyen esettel nem találkoztam. Kérem szíves válaszát, tisztelettel üdvözlöm.
Dr. Szegheő Péter 2014-03-03 13:14:57

Kedves Terko!

A válasz rém egyszerű, azért kell kapnia, hogy jó is maradjon. A PET-CT sem képes minden egyes daganat sejtet kimutatni, a maradék daganatsejtek elpusztítása miatt van szükség a kezelésre. A dózist pedig a rendelkezésre álló, széleskörű szakmai evidenciákon alapuló protokollok és a beteg helyzete alapján a gondozó onkológus dönti el.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
terko 2014-03-03 07:10:43
Kedves dr-úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy édes anyám közel 1 éve kapja a kemoterápiát ( HER -Tax) kezelést de màr az elsõ pozitiv PET CT lelete ota három negativ lelete van a PET CT nem mutat semit kivéve a pajzs m tùl müködését már XII. KEZELÉSNÉL járunk medig adható és a pajzsmirigyre kell kemot kapni. Ha jók a leletek minek kell mégadni?
Dr. Szegheő Péter 2013-05-02 20:20:24
Kedves Vera!

Panaszai elég szerteágazóak, korrekt véleményt és javaslatot a korábbi leletek és a fizikális helyzetének megismerését követően tudok mondani. Javaslom, az összes leletét nyalábolja fel, és fáradjon be egy konzultáció erejéig Intézetünkbe!

Üdvözlettel: Szegheő Péter
peternejuhasz@freemail.hu 2013-04-29 19:01:49
Tisztelt Doktor úr! Nálam 5 éve kezdődőt a dolog fulladtam híztam nem kaptam levegőt rendesen.Amikor végre eljutottam a kardiológiára nem mondtak semmit csak láttam hogy valami van,1 hétre rá vissza hívtak terhelésre ami persze nem volt jó.Kaptam coverex-as kombot meg metoprolol z-ét,ezek szedése után lement a víz rólam meg tudtam fogyni.őt éve szedem ezeket a gyógyszereket.Sajnos mostanában nem érzem jól magam mert megint dagad a lábam fáj szúr a szívem nem kapok rendesen levegőt,valamikor két falat kaja után is kapkodom a levegőt.Van úgy hogy amikor fáj a szívem fáj a hátam nem kapok levegőt nyom a mellkasom fáj a hasam egyszerre van éhség,jó lakottság és hányingerem.Éjszakákat nem alszom mert olyan szívdobogásom van meg szédülök hogy nem merek elaludni.Apukámnak levágták a lábát meg 7 éve műtötték a szívével.Kíváncsian várom a válaszát hogy mit kell tennem hogy jobban legyek.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Vera.
Dr. Szegheő Péter 2012-10-29 09:47:52
Tisztelt Sándor!

Amennyiben a sem a terheléses EKG, sem a szívultrahang, sem a mellkas Röntgen nem mutatott kóros eltérést, nem valószínű, hogy panaszai szív eredetűek lennének. Nyaki és háti gerinc eltérések okozhatnak ilyen jellegű panaszokat, melyekhez, ha azok hosszú időn keresztül fennállnak, szinte törvényszerűen kapcsolódnak pszichés felhangok. Ha abból indulunk ki, hogy a panaszai a gerincétől eredeztethetőek, akkor (mint a rossz orvos viccekben általában) van egy jó, meg egy rossz hírem. A rossz hír az, hogy ebben az esetben nincs a világon olyan tabletta, kapszula, injekció stb... amitől végleges megoldást remélhetnénk. A jó hír az, hogy mozgás, vagy még inkább mozgatás terápiára ezek elég jól szoktak reagálni, a javaslatom az, hogy a gerinc Röntgen vizsgálatának képanyagával keresse fel valamelyik manuálterapeuta kollégánkat és beszélje meg vele, hogy mit tud tenni a javulás érdekében.

Tisztelettel: Dr. Szegheő Péter


sándor 2012-10-25 13:49:27
Tisztelt Doktor Úr !
2009. tavasza óta jelentkeznek háti (lapocka környéki) és bal mellkasi fájdalmak (szegycsontból induló bal mellkasba kisugárzó szorítás, szúrás), melyek 2011. őszére felerősödtek és a következő tünetek kapcsolódtak: nagyon rossz közérzet, hidegrázás, fázás, hányinger, többszöri székelés. Éjszaka nem tudok, max. 3 órát aludni, utána felébredek és nem tudok visszaaludni, fáradtnak érzem magam, nincs kedvem semmihez. A vérnyomásom jó, a laborleleteim megfelelőek. Jártam már fül-orr- gégészeten, kardiológián (EKG,terheléses, Holter is), mellkasröntgenen, belgyógyászaton, neurológián, ortopédián.
Az eredmények negatívak, a nyaki és háti gerincemen van eltérés, a belgyógyász (EKG, hasi sonographia vizsgálat) véleménye, hogy a panaszokat szorongásos – pánikszerű állapot okozza. Rivotrilt 0,5mg-os 2*fél adag, este 1 egész és Floxetet szedek 2011. dec óta. Így a panaszok ritkultak, de ha előtörtek, akkor ismét rosszulléttel, mellkasi szúrással jártak.Újra vizsgálat mellkasröntgen, kardiológia-eredmény negatív. Febr.-ban a Honvéd Kórházban voltam ambulánsan, akkor is autóvezetés közben tört rám a fájdalom, beszélni is alig tudtam.
Most a rossz idővel újra gyakran, napi szinten jelentkezik a probléma. Pszichológusnál is jártam már.
Eddig semmilyen komolyabb betegségem nem volt, gyerekkoromban volt agyhártyagyulladásom, 20 éve dohányzom.

Azt szeretném megtudni, lehet-e szívprobléma, vagy milyen orvoshoz forduljak, mert eddig senki nem tudott segíteni. Lehet-e esetleg a szervezet elsavasodása miatt, vagy a vér oxigénhiánya miatt?
Veronka 2012-05-31 18:06:25
Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát, továbbítom a néninek!
Üdvözlettel:
Veronika
Dr. Szegheő Péter 2012-05-30 11:35:38
Kedves Julika!

A leírása alapján az ifjú harcosnál ún. alopecia areata állhat fenn, ami autoimmun jellegű gyulladásos eredetű helyi hajhullást jelöl, lehet az ekcéma hátterében zajló immunfolyamat velejárója. Nagyon helyesen megvizsgálták a felső légutakat fertőző gócot kutatva, a talált mikrobák, bár pontos besorolásukat nem tüntette fel, nem feltétlenül tekinthetők kórokozóknak, lévén a normális garatflóra alkotói, így baktérium / gombaellenes kezelésük sem feltétlenül indokolt, de ezen már túl vagyunk.
Hogy a folyamat halad-e előre, azt azon lehet leginkább lemérni, hogy a hajvesztett felületek széli részén mennyire könnyen húzható ki a hajszál, és a foltokon belül kis, vékony hajszálak kezdenek -e növekedni. Ha a hajszálak a széli zónában könnyen, fájdalmatlanul kihúzhatóak, akkor a dolog még nem ált meg. A folyamat spontán rendeződésének az esélye egyes források szerint akár 80% is lehet, helyi hatású gyulladás csökkentő krémekkel lehet fokozni az eredményességet. Táplálkozás szempontjából leginkáb az antioxidánsok bevitelének fontosságát tudom hangsúlyozni, közeleg a nyár, ezek nagy menyiségben találhatóak meg a minél szinesebb gyümölcsökben, zöldségekben, mindenképpen kerülném a különféle adalékokban, tartósítószerben, állomány és ízfokozókban dúskáló ételeket.

Üdvözlettel: Szegheő Péter
Dr. Szegheő Péter 2012-05-30 08:48:39
Kedves Veronika!

A vázolt eset kapcsán nekem az elsődleges meglátásom az, hogy ha valaki 220/70 Hgmm-es vérnyomással ébred, annak a vérnyomása nincs beállítva. A fizikai terhelés kapcsán jelentkező anomáliák jelenleg másodlagosak. A Tensiomin ún. ACE gátló típusú gyógyszer, mely egy olyan rendszerre hat, mely idősebb korban már kevésbé vesz részt a hypertnia fenntartásában, így ezt célzó gyógyszerek hatásossága is csökken idősebb korban.
A Rilmenidin a Carvedilollal együtt adva igen jelentős fokú pulzusszám csökkentést képes okozni, ezért ezt a két gyógyszert együtt nem, vagy csak igen nagy elővigyázatossággal szabad adni, amolyan "végső megoldás, már mindent kipróbáltam és nem vált be" helyzet esetén, ez azonban itt véleményem szerint nem áll fenn. Mindkét szer elhagyása csak fokozatos leépítéssel történhet meg! Azt nem tudom, hogy a néni milyen állapotban van, milyen társbetegségei vannak, ezeket nyilván figyelembe kell venni a gyógszerelés felépítésében.
Véleményem szerint a Hölgynél direkt vasodilatator típusú gyógyszerek, alfa adrenerg receptor blokkoló, calcium csatorna blokkoló, esetleg dihydralazin bevezetésének van értelme. Azt tudni kell, hogy ezek a gyógyszerek viszonylag gyors vérnyomás csökkenést képesek kiváltani, így aki hosszú távon 200/x Hgmm-hez van szokva, az a kezelés elején kifejezetten rosszul érzi magát, pláne, ha a gyógyszerelés felépítése gyorsan történik. Idővel azonban a szervezet hozzászokik a megváltozott helyzethez, és a panaszok enyhülnek. Amit a Hölgy mindenképpen meg kell, hogy tegyen, az a sóbevitel jelentős korlátozása, az ételek sózásának kerülése, és a különféle, döntően rosszabb minőségű sajtok (a sótól van ízük), pékáruk (a sótól van ízük), húskonzervek (a sótól van ízük), gyenge minőségű felvágottak (a sótól van ízük) kerülése!

Üdvözlettel: Szegheő Péter
Dr. Szegheő Péter 2012-05-30 08:46:33
Kedves Emma!

A lábkörmöket érintő gombás fertőzés kezelése rendkívül hosszadalmas, és az esetek egy részében minden jó szándék ellenére is elmarad várt siker. Ennek egyik oka a lábkörmök igen lassú növekedése, a másik oka az, hogy ez a terület gyógyszerekkel viszonylag nehezen elérhető. Az Ön esetében tovább nehezíti a helyzetet az említett hepatitis C fertőzés, mely a szájon át alkalmazott, és leginkább hatásosnak vélt gombaellenes kezeléseket gyakorlatilag kizárja.
Bármilyen más, döntően ecsetelős, áztatásos kezelésnél két dolog lenne nagyon fontos, az egyik a használt eszközök vagy folyamatos fertőtlenítése, vagy rendszeres cseréje, a másik a több hónapon keresztül állhatatos kitartással, életvitelszerű rendszerességgel napi több alkalommal végzett kezelés. Ez utóbbi valamiért Önnél szintén nem jön szóba.
Újabban terjedő félben van a körömgomba nagy energiájú lézerrel történő kezelése, ez gyógyszermentes és nem tart olyan hosszan, egy próbát mindenképpen megér!

Üdvözlettel: Szegheő Péter

< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza