Ön a 700537. látogatónk!

Doktor Klub Fórum - Elhízás, diéta, fogyókúra

Hozzászólás küldéséhez bejelentkezés szükséges.
E-mail cím
Jelszó
Regisztráció | Elfelejtett jelszó
Fogyasztószer van a szőlőben 2012-05-22 08:44:07
A szőlőlé újonnan fölfedezett alkotó eleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást - állapították meg amerikai kutatók. A szőlővel és a szőlő magjával kapcsolatban már korábban is tudtuk, hogy jó hatással lehet az egészségre.
A zsírszövet elsősorban a csípőn és a hason rakódik le, ám a zavaró, külső megjelenésen túl súlyosan megterheli a mozgásszerveket és az anyagcserét, egyszersmind kockázati tényezője a szív- és érrendszernek. A zsírsejtek kifejlődése azonban nem hirtelen esemény, hanem bonyolult folyamat.

Vannak előzsírsejtek, amelyek 10 nap alatt,vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. Ez az elzsírosodási folyamat az, amely fontos lehetőség a beavatkozásra. Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a szőlő levében és más gyümölcsökben, például a földimogyoróban találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt.

Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet védő hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvező eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószínűsítették.

Az amerikai munkacsoport rájött, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, és valószínűleg ez a hatásos védőanyag. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. A piceatannol tehát megakadályozza azt a sejtfejlődési vonalat, amelynek során az éretlen zsírsejtek éretté válnak, és mind nagyobb zsírsejtekké híznak.

"A piceatannol megváltoztatja a gének működésének időzítését a zsír keletkezésében, illetve az inzulin szerepét, és ezzel gátolja, hogy az előzsírsejtekből érett zsírsejtek keletkezzenek - magyarázta Kim. - Piceatannol jelenlétében a zsírszövet kifejlődésének késleltetése vagy teljes gátlása észlelhető."

A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellből nyertek. Hosszú munka áll még előttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus kövér, élő szervezetben is így működik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a megkívánt hatás emberben is létrejöjjön.

Mire jó a szőlő gyümölcse, magja?

A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét – nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek „gyógyszerének” tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust – köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is – igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmagkivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még az agyérgáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. A szőlőmagkivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.

A szőlőmagkivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszeresen és sokat ülnek a számítógép előtt. A szőlőmagkivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.

Minél sötétebb a színe, annál értékesebb a szőlő

A szőlőszem sűrített energia, a természet kis erőműve, teljes értékű táplálék. Ha semmi mást nem ennénk, csak szőlőt és némi gabonafélét, a szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájutna. Minél mélyebb, sötétebb a szőlő színe, annál több értékes antioxidánst tartalmaz.

A gyógyszerrel felérő bogyók vértisztító, idegerősítő, izomregeneráló hatással bírnak, megszűntetik a vese- és hólyagkövesedést. A szőlő méregtelenít, gyógyítja a belek betegségeit, rákmegelőző hatású; fogyasztása ajánlott továbbá lábadozás, vérszegénység, kimerültség, székrekedés, mindenféle gyulladásos megbetegedés esetén.
(szerző: mti)
Cseresznye - diéta 2012-05-21 11:14:43
A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcsünk, segítségével nem csak fogyni lehet, flavonoid tartalma számtalan betegségtől is megóv!
Káliumot, kálciumot, nátriumot, foszfort, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Kitűnő vértisztító, erősíti az immunrendszert is. Reumatikus megbetegedések esetén is alkalmazzák a népi orvoslásban. A diéta lényege, hogy a nap folyamán legalább másfél kilogramm cseresznyét kell elfogyasztani, bő folyadékbevitelről kell gondoskodni, ami lehet ásványvíz, vagy gyógytea is.
Ezt a gyümölcsnapot egy héten kétszer-háromszor meg lehet ismételni, akár egymást követő napokon is. Így akár 3-4 kilótól is megszabadulhatsz!
Hiányállapotot és éhségérzetet sem okoz, frissnek és energikusnak érzed majd magad! :)
A főétkezésekről sem kell lemondani közben, a fehérje pótlásra érdemes odafigyelni!
Bulímia 2012-05-11 15:31:24
Fenyegető szépség
A bulimia az egyik leggyakoribb evészavar. Aki ebben szenved,
arra hónapokon át hetente többször is falási rohamok törnek rá, melyek során rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt habzsol fel válogatás nélkül, miközben úgy érzi, képtelen uralkodni viselkedésén.
A bulimiások a hízástól való félelmükben különféle egészségtelen ”fogyókúrás” módszerekhez folyamodnak, ilyen például az önhánytatás, a hashajtózás, vízhajtózás vagy a koplalás és a túlzott testedzés. Ennek a kórképnek velejárója a saját testtel való elégedetlenség: a beteg úgy érzi, alakja, súlya elfogadhatatlan. A bulimiások tehát igencsak figyelnek saját külsejükre – de vajon másokéra is?
Erről sokkal kevesebbet tudunk, pedig a saját testtel való elégedetlenség egyik oka éppen az lehet, hogy az ember alulmarad a másokkal – például a médiában állandóan megjelenő elérhetetlen szépségeszménnyel – való összehasonlításban. Jon K. Maner és munkatársai az International Journal of Eating Disorders című folyóiratban számoltak be e tárgyban végzett kísérletükről, amelybe 66 egyetemi hallgatónőt vontak be. A résztvevők között nem volt evészavarral küzdő beteg, de a kutatók egy kérdőívvel felmérték a diákok bulimiára való hajlamát. A tesztben válaszolni kellett, ki mennyire érzi önmagára érvényesnek például a következő állításokat: ”Néha torkig teleeszem magam”, ”Arra gondolok, meg kellene próbálnom hányi, hogy fogyjak”.
Ezután a résztvevőket leültették egy monitor elé, melynek egyik sarkában egy arckép villant fel fél másodpercre. Amint az arckép eltűnt, egy ábra jelent meg: vagy egy kör, vagy egy négyzet. A résztvevők feladata az volt, hogy egy-egy billentyű lenyomásával a lehető leggyorsabban válaszoljanak arra, hogy kört vany négyzetet látnak. Az ábra vagy ugyanazon a helyen jelent meg, ahol addig az arckép volt, vagy a monitor egy másik sarkában. Az összesen hatvan próba során bemutatott képeket a kutatók úgy válogatták össze, hogy egyenlő arányban legyenek közöttük nagyon szép nőket, nagyon szép férfiakat, valamint átlagos nőket és átlagos férfiakat ábrázoló portrék.
Talán meghökkentő, de a diáklányoknak volt egy csoportja, amelyik a szép nőket ábrázoló képek után csak a többieknél lassabban volt képes eldönteni, hogy kört vagy négyzetet lát a monitoron. Ebbe a csoportba pedig azok tartoztak, akik a legerősebb hajlamot mutatták a bulimiára! Mi lehet ennek az oka? Nos, ha egy arckép után az ábra a monitor egy másik szegletében jelenik meg, a nézőnek el kell fordítania tekintetét, hogy azonosíthassa. Márpedig a bulimiára hajlamosakat annyira lekötötte az idegen szép nők látványa, hogy csak nehezen tudtak elszakadni attól a helytől, ahol a képet látták. Maner és munkatársai szerint a bulimiára hajlamos nőket azért foglalkoztatja annyira a szép nők látványa, mert mások testi szépségét fenyegetésként érzékelik: gyenge önértékelésük miatt rögtön veszélyes vetélytársat vélnek felfedezni a másikban. S lehetséges, hogy ez a félelem is közrejátszik az evéssel és a fogyókúrázással kapcsolatos hibás viselkedésformák megjelenésében.

(Élet és tudomány)
Káposztaleves-diéta 2012-04-17 14:48:35
A káposztaleves-diéta titka egyszerűségében rejlik, nem beszélve arról, hogy legfőbb alapanyaga, a káposzta valódi negatív kalóriás étek, és emellett is számos, a testsúlyra és egész szervezetedre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

Magas B- és C-vitamin-tartalma révén nemcsak a testi és lelki ellenálló-képességet erősíti meg, de jó hatással van az anyagcserére, emellett a bélrendszer működését is javítja: magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, és kisöpri a szervezetedet terhelő méreganyagokat, kíméletes vízhajtó hatása pedig segít megszabadulni a vizesedés kellemetlen tüneteitől.

A káposztafogyasztással emellett antioxidánsokkal töltheted fel szervezeted, melyek a rákos sejtek kialakulásának kockázatát is csökkentik, valamint a stresszhatások sikeres leküzdésében is szerepet játszanak. A fejes káposzta fogyasztása bármilyen formában ajánlott a diéta során vagy épp a mindennapi táplálkozás kiegészítéseként, ám levesként különösen hatékony, ugyanis így rostjai folyadékkal egészülnek ki, minek köszönhetően a salaktalanító és emésztésserkentő hatás is jobban érvényesül - a rostok a folyadék hatására megduzzadnak -, illetve a telítettségérzet is gyorsabban alakul ki.

Ha a káposztaleves-diétát választod, intenzív módszerrel lesz dolgod, ettől függetlenül azonban a diéta közben nem kell attól tartanod, hogy szervezeted túlzottan hiányt szenved napi táplálékigényét tekintve, csökkentett kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag étrendünk ugyanis gondoskodik egészséged és életerőd megőrzéséről is.

Az örökzöld káposztaleves-diéta kiindulópontja ez esetben is maga a leves, melyből korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz a kúra folyamán, ám mindezt minőségi ételeket tartalmazó étrend kíséri. A látványos eredmény érdekében fontos, hogy betartsd az egészséges táplálkozás szabályait, vagyis fogyassz teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat, hidegen sajtolt növényi olajokat, hüvelyes növényeket, zöldséget és gyümölcsöt, emellett kerüld a mesterségesen előállított élelmiszereket.

A diéta ideje alatt felejtsd el a szénsavas, cukros, illetve alkoholt tartalmazó italokat, a fehér lisztből készült pékárukat és tésztaféléket, emellett ragaszkodj a napi ötszöri étkezéshez. A káposztaleves elkészítésénél is figyelj arra, hogy minél természetesebb és frissebb alapanyagokat használj, így biztos lehetsz benne, hogy megtisztítod szervezetedet a méreganyagoktól.

A diétát két hétig tarthatod. A diéta ideje alatt fogyassz el mindennap 2-2,5 liter szénsavmentes vizet. Az adagok kiméréséhez használj 2 dl-es bögrét. A diétát várandós és szoptatós kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd a diétát, kérd ki háziorvosod véleményét!
Rost-fehérje diéta 2012-04-17 14:45:30
A rost-fehérje diéta lényege, hogy bármit ehetsz, de a szénhidrátokat és zsírokat tartalmazó ételek bevitelét korlátoznod kell, és inkább rost, illetve fehérje alapú étrendet érdemes követned. Az élelmi rostok segítik a bélműködést, fokozzák az anyagcserét, ezáltal a méregtelenítést is elősegítik, aminek következtében a zsírbontás is könnyebben megy majd a szervezet számára.

A fehérjék a zsírbontás kémiai folyamatában játszanak nélkülözhetetlen szerepet, miközben az izmokat is védik, így onnan fogysz majd, ahonnan szeretnél - a fehérje testsúlyra gyakorolt jótékony hatását a legújabb tudományos kutatások is elismerik.

Ha a rost-fehérje diétát követed, egyél naponta ötször, kisebb adagokban - ez nemcsak az anyagcseréd folyamatos működése, de a vércukorszinted szempontjából is kedvező megoldás. Rostszükségletedet friss zöldségekből és gyümölcsökből, valamint teljes kiőrlésű gabonákból fedezd, a fehérjét pedig zsírszegény fehér húsok, tejtermékek és hüvelyesek - például bab, szója, borsó - biztosítsák!

Ha a diétát csak rövid ideig akarod követni, akkor a cukrot és a fehér lisztet átmenetileg teljesen ki kell iktatnod az étrendedből - ebben az esetben egy egyhetes rost-fehérje diétával akár négy-öt kilótól is megszabadulhatsz. Ha hosszabb távon, életmódszerűen folytatod a diétát, elég, ha mérsékeled ezeknek a táplálékoknak a bevitelét, és odafigyelsz a kiegyensúlyozott étrendre. Így egy hónap alatt tíz kilótól is megszabadulhatsz, és a jojótól sem kell tartanod.


Böjt, nem csak Húsvétkor - Miért böjtölünk? / 1. Léböjt 2012-04-04 09:45:41
"A léböjt kúra méregtelenítő hatásának köszönhetően az anyagcsere folyamatok javulnak, a túlsúly csökken, a bőr feszesebb és tisztább lesz, a haj fényesebb, a szem csillogóbb. A kúra önfegyelemre szoktat, magabiztosabbá tesz, javítja a testi és szellemi erőnlétet. Arról nem beszélve, hogy napok óta sokkal jobban alszom, és ami még fontosabb: sokkal több energiám van napközben!
A koplalás minden szilárd és folyékony táplálékról való lemondást jelent. Ilyenkor csak tápérték nélküli italok fogyaszthatók, mint a tea vagy a víz. A valódi koplalás azonban már jóformán csak kísérleti vagy vallási célokat szolgál. Helyét az "léböjt kúra" foglalta el, amikor szilárd étkeket nem veszünk magunkhoz, csak folyadékokat: ásványvizet, gyógyteát, zöldség és gyümölcsleveket, esetleg zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket.
A böjtkúra ősidők óta elismert és gyakorolt gyógymód volt, Aszklépiosz és Hippokratész szerint az élet meghosszabbítására is alkalmas. Ha ez talán túlzás is, de az önfegyelmezés és minden, az általunk felvállalt és fegyelmezetten végigvitt, tűrőképességünket javító módszer alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre.
Néhány tippet adok azoknak, akik kedvet kaptak hozzá, hogy velem tartsanak!

1. A böjtöt nem szabad egyik napról a másikra elkezdenünk. Ha elszánjuk rá magunkat, akkor először is meg kell válogatnunk, hogy mit fogyasztunk már a megelőző napokban. A lehető legrosszabb megoldás az, hogy "most jól belakmározom, és utána majd böjtölök". A legjobb megoldás, ha pár napig először kevés főtt zöldséget és erjesztett tejtermékeket, tehát joghurtot, kefirt vagy aludttejet fogyasztunk. Az is jó, ha kizárólag nyers vagy főtt, párolt gyümölcsöt és zöldséget eszünk.

2. A böjt első napjait tisztító szakasznak hívjuk. Ilyenkor a szervezet lehetőséget kap arra, hogy a helytelen táplálkozásból, a környezetet szennyező anyagokból, a gyógyszerekből és élvezeti szerekből felvett és elraktározott mérgektől megszabaduljon. A szervezet ezáltal mentesül a táplálék felvételének, feldolgozásának és elosztásának állandó terhe alól, és így nem a bevitelre, hanem a kiválasztásra koncentrál. A tisztító szakasz egy-két napig tart.

A második szakasz az átállás, amely az első napokban gyötrő éhségérzettel, fejfájással, kisebb hőemelkedéssel járhat, de ezen tünetek zöldség- illetve gyümölcslevekkel végzett böjtkúra esetén minimálisak. Az első napok ideges feszültsége elmúlik és a negyedik naptól kellemes közérzet alakul ki: könnyűnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Beáll az anyagcsere egyensúlya. Az átállás szakasza ne tartson tovább 5-7 napnál.

Az átállás után kezdődik a harmadik, levezető szakasz, amely során is tudatos étrend javasolt. Az első napon a leveket egészítsük ki almával, más édes gyümölccsel vagy friss zöldségsalátával. A második napon egy kevés joghurt és túró fogyasztása ajánlott. A harmadik napon együnk kását, főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, és csak a negyedik naptól kezdjük meg szokásos vegyes (vagy annál kissé átgondoltabb, például szénhidrátban szegényebb) étkezésünket. A levezető szakasz idején továbbá sem szabad az alkohol, kávé, fekete tea, szénsavas üdítők fogyasztása. Ajánlatos az étel főtt-nyers arányát kb. 50:50-ra beállítani. Csak a nyers ételek, különösen a bio-termék, rendelkeznek a szervezetünknek szükséges enzimekkel, vitaminokkal, ásványokkal és nyomelemekkel. A böjt utáni napok: Az első napon reggelire egyél almát, ebédre főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, a második napon pedig már beiktathatod a salátákat, a joghurtot, a müzlit és a zabpelyhet is.

3. A léböjt kúra idején reggelire legjobb egy tányér zöldséglevest lassan, kanalanként fogyasztani. Délelőtt inkább rostosabb táplálékkal kezdjünk, délután pedig a kevésbé rostos gyümölcsökből fogyasszunk.
A zöldséglé marad délutánra, vacsorára. A tíz napban csak folyadékot vegyünk magunkhoz, még a hígabb krémek, joghurtok, pudingok, jégkrém fogyasztását is kerüljük. A fogyasztható folyadékok közé a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcs- és zöldséglé, a leszűrt zöldségleves, illetve a gyógynövényekből készült tea tartozik. Igyunk meg belőlük az ébredéstől kezdve másfél-két óránként legalább két decit. A lefekvés előtti egy órában már csak ásványvizet igyunk.
4. A léböjt diéta mellékhatásai átmenetiek, nem kell megijedni, megelőzhetőek. Kezdetben vérnyomás vagy vércukorszint esés történhet, ez könnyedén orvosolható egy kis testmozgással. Előfordulhat, hogy a leheletünk kellemetlen egy kissé, de aggodalomra semmi ok, ez a tünet nem tartós, ez annak a jele, hogy a méregkiválasztás megindult. Másik kellemetlen tünet lehet a hascsikarás, erre nincs más megoldás, mint hogy még több folyadékot fogyasszunk. Amennyiben éhség érzetünk lenne, bár ez a legritkább tünet, akkor több zöldséglé fogyasztása javasolt, illetve ajánlom a gyömbérteát.

Fogyasszunk gyógyteákat, de ne igyuk se túl forrón, se túl hidegen, mert kiválnak belőle az értékes anyagok.

5. A léböjt diéta ideje alatt tilos az alkohol fogyasztás, a koffein és taurin tartalmú italok fogyasztása, a dohányzás, az édesség bevitele, továbbá természetesen bármilyen szilárd étel elfogyasztása.

6. A könnyebb testmozgás jót tehet a szervezetünknek, gyorsabban kiválasztani a méreganyagokat. A szauna is ajánlott, mert az izzadás segíti a méregtelenítést. Lehetőleg semmilyen kozmetikumot ne használjuk a kúra ideje alatt.

7. Naponta 3 liter, illetve 70 kg testsúly felett legalább 4 liter frissen préselt gyümölcs és zöldséglevet, illetve ásványvizet kell inni. A leveket frissen préselve kell fogyasztani. Természetesen lehet előre az egész napi adagot, illetve több nap adagját készíteni, ilyenkor azonban a leveket a préselés után azonnal légmentesen és hűtve tárolni kell. (Oxigénnel érintkezve a lében levő enzimek bomlanak) A gyümölcs illetve zöldségpréseléshez a Catler CP8010, a Catler JE 4010 vagy az Omega 8006 gyümölcsfacsarókat ajánlom - én kizárólag ezeket használom. (Az ajánlott gépek megtekinthetők a www.eujuicers.hu honlapon.)

8. Lényeges, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket lehetőség szerint hivatalos bio-termelőtől szerezzük be.

9. A levezető szakasz idején fel kell építeni, és újra helyre állítani a bélflórát. Ez fokozatosan történik. A böjt idején a bevitt szilárd étel csökkenésével arányosan elpusztult a bélflóra egy része. Mielőtt ettől valaki megijedne, hangsúlyozni kell, hogy éppen ez a böjt egyik titka. A bélflórának jótékony része mellett a károsabb baktériumok is elpusztulnak.

A bélflóra káros része folyamatosan toxinokat termelt, melyek sejtkárosodáshoz vezetnek, és az immunrendszert túlterhelik. Ha a böjttörés idején valaki megfelelőképpen jár el, akkor úgy építheti újra a bélflórát, hogy ebben a jó „laktóbaktériumok" domináljanak.

A bélflóra visszaépítése fokozatosan, a szilárd étel bevitelével arányosan történik.

(forrás: Nógrádi Bence life coach, motivációs előadó)
Műsorunkban "A Doktor" az elhízásra az akupunktúrás kezelést ajánlotta 2012-04-02 10:41:26
I.
Az akupunktúra több ezer éves múltra visszatekintő tudomány, keletkezéséről legendákat mesélnek. Európai ember számára misztikusnak, érthetetlennek tűnik. Azt, hogy az akupunktúra hatásos gyógyító eljárás, a történelem igazolja, mert minden olyan orvosi gyógymódot, amely hatástalannak bizonyult, az emberiség rövidesen elfelejtett. Az orvostudomány megfigyelésen – empírián – alapul . Az akupunktúra is empirikus tudomány; a több ezer évvel ezelőtt élt kínaiak igyekeztek a gyakorlati tapasztalataikat elméletileg is értelmezni, de a kínai nyelvről történő fordítás során megannyi félreértés adódott. Az első írásos feljegyzés az akupunktúráról i.e. 300 évvel jelent meg a Sárga Császár Ming dinasztia idejében.

Európába holland hajóorvosok révén került át ez a gyógyító eljárás. Tudományos igénnyel történő alkalmazása De La Fuye nevéhez fűződik. Az első magyar orvos, aki tudományosan foglalkozott az akupunktúrával: dr. Láner Antal volt. A nyugati orvoslás a 70-es években figyelt fel az akupunktúrára, mint a fájdalomcsillapítás lehetőségére. Szegeden szívműtétet hajtottak végre akupunktúrás érzéstelenítéssel. A WHO a 70-es években hivatalos gyógymódnak ismerte el az akupunktúrát. Magyarországon 1989-ben hivatalos akupunktúrás tudományos társaság alakult.

II.
Az akupunktúra egy jó módszer, amely alkalmas sokféle betegség, kóros állapot kezelésére, vagy legalább kedvező befolyásolására. Elmélyültebb orvosi gondolkodásra késztet, a mélyebb összefüggések keresésére ösztönöz. Segít abban, hogy az elmechanizálódott orvosi gondolkodást visszavezesse az embernek, mint egységes szervezetnek a szemléletéhez. Az akupunktúra mégsem panacea, vagyis nem mindenható gyógyító eljárás, de sok esetben nagyon hasznos és mellékhatások nélküli gyógymód, egy átfogó diagnosztikus és terápiás eljárás, melyben a gyógyhatást a bőr meghatározott pontjainak tűszúrással való ingerlése idézi elő.

A kezelésekhez arany, ezüst és rozsdamentes acélból készült tűket alkalmaznak. A tű hossza általában 0.5-5.0 cm, vastagsága 0.26-0.45 mm közötti. Az akupunktúra empíriából fejlődött ki és így komplett rendszerként került az európai orvosok elé. A rendszer működését a mai tudományos ismeretek alapján elég nehéz megmagyarázni. Tudományos kutatások jelenleg is folynak, de nem az a feladata, hogy az ősi tanokat megerősítse, hanem hogy az akupunktúra terápiás hatásainak adja meg a természettudományos magyarázatát.

Az akupunktúra anatómia elemei az akupunktúrás pontok és vezetékek, a meridiánok. 12 fő és 8 extrameridián van, amelyen a 361 klasszikus pont helyezkedik el. A helyét az állandó anatómiai pontoktól számítva &ddquo;cun” mértékegységgel állapítják meg; ilyen anatómiai pontok az emberi testen az érzékszervek nyílásai, szemöldök, hajvonal, a csigolyák tövisnyúlványai, lapockák, bordák, csípőtövis, köldök, végtagok izületei, redői, külső és belső bokák, stb. A cun mértékegység a 3. ujj középső percének a hossza. A tű beszúrásának mélysége különböző, más a karon, az arcon, vagy a hasfal- és a farizomzaton.

A hagyományos akupunktúra tanítása szerint a meridiánokban kering a „QI” „csi” az életenergia, amelynek keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a yin és a yang irányítják. A szervezet energiaegyensúlyát, a szervműködések harmóniáját számos külső-belső, mind a mikro-, mind a makrokozmoszban lejátszódó folyamatok ellentétes hatásai határozzák meg. A yin-yang elv szerint minden organizmus élete különböző komponenseinek helyes egyensúlyától függ. Ha a yin-yang egyensúly felbomlik ez betegséget idéz elő. Vannak yin és yang betegségek. A yang betegségekre jellemző az energiateltség, bőség, hiperfunkció; a yin betegségekre jellemző az energiahiány, hipofunkció.

Az éltető energia a meridiánokban szigorúan meghatározott sorrendben periodikusan kering, kétóránként más-más meridiánban éri el a telítettséget. A fő csatornák longitudinálisan, vagyis hosszanti irányban helyezkednek el a gerincoszlophoz viszonyítva párhuzamosan a test mindkét oldalán. A meridiánok kapcsolatban állnak a szervekkel, szövetekkel, végtagokkal. A meridiánok megnevezése is egyes szervekhez kötődik mint pl.: tüdő meridián, gyomor, szív, vékonybél, máj stb., de egy-egy meridián sokkal többet jelent, mint maga a szerv, vagyis a tüdő meridiánon keresztül nem csak a tüdő betegségei kezelhetők, hanem pl. fejfájás, mellkasi és ízületi fájdalom, az érrendszerre lehet hatást gyakorolni, vagy például magas lázat csillapítani.

A meridiánok szerepe az, hogy regulálják a különböző szervek funkcióit, transzponálják a vitális-éltető energiát és összekapcsolják a belső szerveket a külsőkkel, így biztosítva a test egységes egészét. A csatornák díszfunkciói a funkcionális betegségek fő okát képezik. Az akupunktúrás pontok a bőrfelületen meghatározott lokalizációjú 0.5-2 mm átmérőjű kis területek, ahol csökkent az elektromos ellenállás, a pont ingerlésével vagy nyugtatásával befolyásolható a megzavart funkciójú meridián és ezáltal a szem vagy szervek funkciózavara gyógyítható. Az akupunktúrás pontok szerkezete különleges és eltérő a környezettől.

Ez nem csak azt bizonyítja, hogy csökkent az elektromos ellenállás, ezért a pont jó elektromos vezető, hanem azt is, hogy az akupunktúrás pontban a bőr széndioxid kibocsátása is megváltozik, azonkívül a pontok helyén sokkal nagyobb számban vannak fájdalomérző idegrostok. Az akupunktúra hatásmechanizmusa tekintetében a szkeptikusok szuggeszióra, önszuggeszióra hivatkoznak. Erre hivatkozni nem lehet, mivel állatokat is kezelnek ezzel a módszerrel eredményesen. Igazolt tény, hogy a tűkezelés hatására endorfinok szabadulnak fel, azaz a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagainak serumszintje is megnő. Az akupunktúra szabályrendszerének az a mélyebb értelme, hogy a szervezetben minden összefügg mindennel, minden működés minden más működéssel, meghatározott pályákon keresztül kapcsolatban van egymással.

Az ősi tanítások szerint a terápia alapelve a yin-yang erőviszonyok rendezése a meridiánhálózat keringési rendszerében. Ez biztosítja az energia periodikus szabad áramlását, amely viszont feltétele a szervek normális összehangolt működésének. Ez a cél az akupunktúrával a helyesen kiválasztott pontokon történő tűszúrással érhető el. Az akupunktúrás kezelés lényege: tonizálással energiát juttatni az energiaszegény területekre, vagy elvezetni a kórosan túltengő, felesleges energiát.

III.
Akupunktúrával kezelhető betegségek: a fejfájás, a sokízületi gyulladás, egyéb izületi betegségek, a gerincbetegségek, mellkasi-, hátfájás, bordaközi idegfájdalom, lumbágó, keresztcsonti fájdalom, isiász-szindróma, csípőizületi fájdalom, térdizületi, boka és lábizületi fájdalom, fogfájás. Fül-orr gégészeti betegségek: garat betegségei, fülzúgás, szédülés, hallászavarok, arcidegzsába, az orrmelléküregek gyulladásai, krónikus nátha, fülgyulladás. Szemészeti betegségek: kötőhártya gyulladás, a szemgolyó gyulladásos betegsége, a szem fájdalmai, retinopathia, szemizombetegségek, látászavarok. A légzőszervek betegségei: bronchitis, asztma, légcsőhurut, allergia, melléküreggyulladások stb.

Az emésztőrendszer betegségei: hányinger, étvágytalanság, hányás, gyomorhurut, hasi görcsös fájdalom, gyomor- és nyombélfekély, szélgörcs-meteorizmus, hasmenés, colitis, székrekedés, epehólyag bántalom, máj és hasnyálmirigy működészavarai. Idegrendszeri betegségek: agyvérzés utáni szövődmények kezelése, trigeminus neuralgia, keringési zavarok. Urogenitális rendszer betegségei: petefészek gyulladás, cysták, a menses zavarai, prostata gyulladás, potenciazavar. A vénás rendszer keringési zavarai, aranyér. Kezelhetők akupunktúrával a pszichés izgalmi állapotok, neuraszthenia, vegetatív labilitás, bőrbetegségek, hypertonia, mellkasi szorítás – angina pectoris. Akupunktúrával befolyásolható a vérképzés, stimulálható az immunrendszer, a vérkeringés, az anyagcsere, a hormon-kiválasztódás, kezelhetők a vegetatív eredetű szervi működészavarok.

Akupunktúrával funkciót javítunk, fájdalmat csillapítunk, ami az esetek nagy részében komoly teljesítménynek számít. Emellett az akupunktúra egy szinte abszolút fiziológiás megoldás, mert nem viszünk be a szervezetbe idegen vegyületet, gyógyszert és semmiféle ártalmat sem jelent. Nem csak a panaszokat kezeljük, hanem a betegség okát próbáljuk megszüntetni. A kezelések száma, az igénybevétel sűrűsége, az ismétlődő vagy fenntartó kezelések minden beteg esetében egyéni-egyedi javaslattól függ.
Vércsoport diéta 2012-04-02 09:34:55
A vércsoport szerint ajánlott diéta aránylag új keletű. Egy amerikai orvos - D’Adamo - egyéb kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, és a különbséget a vércsoportok másságában találta meg. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre, bár a rossz beidegződések, szokások ettől eltéríthetnek. (Lásd kávézás éhgyomorra, késő esti nehéz, zsíros vacsorák, stresszoldó alkoholfogyasztás.)

Példák igazolják, hogy a helyesen betartott testkontroll diéta mellett a vércsoport szerinti táplálkozás is jelentősen hozzásegít az ideális testsúly megtartásához, illetve megszerzéséhez. Az „az vagy, amit megeszel” elmélet képviselői szerint minden szervezetbe kerülő anyag rombolhat vagy építhet.

A vércsoport diéta alapjául szolgáló vér milyensége már a fogantatás pillanatában meghatározott, s jellemző marad ránk egész életünk során. Épp ezért a világ nagyon sok országában a személyi okmányokban is föltüntetik, mint személyi adatot. Baleseteknél, váratlan kórházi beavatkozásoknál életmentő lehet ez az ismeret.

Ha tudod, milyen a vércsoportod, és szándékodban áll egészségesen étkezni, különösebb gond nélkül elkezdheted ezt a fajta táplálkozást. A vércsoportja alapján bárki megismerheti milyen ételek segítik a jó közérzetét, energiáját, ideális testsúlyát megtartani. És azt is, melyeket érdemes elkerülni.
Az alábbiakban fölsorolunk néhány, a vércsoportok szerint ajánlott, illetve tiltólistára tett élelmiszert.

A O vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek, ihatnak:

A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat
tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat
Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják
Szójából készített ételeket
Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit
Zöldség félék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt
Hüvelyesek közül: a babféléket
Rizsféléket
Árpa és rozs készítményeket
Diót és tökmagot
Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt
Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot

Kerüljék:
A húsfélék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet
A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt
Minden nemű tehéntejet és tejterméket
A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket
A kukoricaféleséget: corn flakes
Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt
Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét
Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket
Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort


Az A vércsoporthoz tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot
Mindennemű szójafélét
Lencse és babféleségeket
Kecsketejet, kecskesajtot
Rizsféléket
Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát
Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát
Len- és olívaolajat
Diót, földimogyorót, tökmagot
Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt,
gyömbért
Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát
Kávét

Kerüljék:
A húsféléket minden formában!!!
A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat
A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
Krumplit és a csicsókát
Csicseriborsót és a vörös babot
Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát
Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket
Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint
Az olívaolaj kivételével az összes többit!!!!
A kesudiót és a pisztáciát
Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket

A B vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek és ihatnak:
A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat
A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat
Tejtermékek közül: szinte bármit
Szójaféléket
Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet
Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét
Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét
Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat
Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát
Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot

Kerüljék:
Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést
A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat
Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot
Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát
Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot
Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát
Kukorica-, repce- és szezámolajat
Minden magot és diót
Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat
Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot,
Az AB vércsoportba tartozók
Bátran ehetnek:
A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt
A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt
Szójaféléket
Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, eidami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot
Krumpliféléket
Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját
Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket
Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül
Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját
Földimogyorót
Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat
Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát

Kerüljék:

A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát
A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve
Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt
hüvelyeseket
A gabonafélék közül: a kukoricát
Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát
Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket
Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját
Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót
Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót
Mindenféle égetett szeszt
Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat

Fontos, hogy aki bármilyen betegségben szenved, kérje ki orvosa tanácsát, ajánlatos-e számára a vércsoport diéta?
Omega diéta 2012-04-01 20:03:11
Mi a lényege ennek a diétának?
Az omega-diéta célja, hogy a megszokott, hagyományos, helytelennek ítélt táplálkozást megváltoztassa, és általánosságban a tápanyagtartalom, de igazán a zsírsavösszetétel szempontjából kiegyensúlyozott, egészséges étrendet állítson össze. Ezt a diétát Judith Wills találta ki, és könyve is megjelent róla. Címe: Az OMEGA-ÉTREND, 2001-ben jelent meg itthon. Lássuk mit is állít a szerző erről a forradalmian új diétáról.

Alapjaiban nem különbözik az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozástól. Az omega diéta lényege, hogy tizenkét egységre bontja a tápanyagokat illetve táplálékokat és így alkot egy étkezési rendszert.

1. omega-egység - fehérjeegység
Ezt az egységet a diéta zsíregységnek tartja, hiszen fehérjeforrásainknak általában zsírtartalmuk is van. Alapvető fehérjeforrásnak tekinti a halat, amely hazánkban nem mondható el, hiszen rendkívül alacsony a halfogyasztás. Ómega-3-zsírsav-források természetesen a zsírosabb halak és a halolaj, így ezeket hetente háromszor vagy még többször javasolt fogyasztani a diéta szerint. Emellett sovány húsokat is ajánl. A halat nem tartalmazó napokon egy-két halolajkapszula bevétele javasolt.

A zsírosabb tengeri halakból egy adag – kb. 150 g – egy egységet tesz ki. A sovány tengeri halak, illetve a folyami halak egy-két halolajkapszulával kiegészítve érnek egy ómega-egységet. Ugyanígy ki kell egészíteni a tenger gyümölcseit is, amelyekből 175 g-ot tekint egy adagnak és egységnek. Kiegészítendők a sovány húsok is. Fehérjeforrásként kiemel egy „húspótló” élelmiszert, a quornt, amelyet dézsában termesztett gombából állítanak elő. Ez az egység sem a tejet és termékeit, sem a tojást nem foglalja magában.

2. omega-egység - olajegység
Az étrend alapját az olajok, és a helyesen megválasztott arányuk adja. Az étrend kevesebb omega-6- és több omega-3- és egyszeresen telítetlen zsírsav fogyasztását tartja egészségesnek, illetve testtömegcsökkentőnek.

Omega diéta

Az omega-3-zsírsavnak a tumorpreventív, gyulladáscsökkentő és Alzheimer-kórt megelőző hatása emelhető ki. A szerző szerint az omega-3-zsírsav az anyagcserét is gyorsítja, fokozza a szervezet energiaszintjét (a szerző nem magyarázza az energiaszint fogalmát), s nem utolsósorban több testmozgás végzésére ösztökél. Egy egységet két evőkanál olaj tesz ki. Ómega-3-zsírsav-forrásnak tekinti azonban a leveles zöldségeket, a gyümölcsöket, valamint a bárány- és vadhúst is. Fél egység olajat az ételkészítéshez, fél egységet, pedig salátához ajánl. Az omega diéta lehetővé teszi, hogy többféle olajat használjunk fel. Például repceolajat összekeverhetünk olívaolajjal, de repce-, dió- és földimogyoró-olaj is elegyíthető.
Citromkúra 2012-04-01 19:58:55
A citrom testsúlycsökkentő, méregtelenítő, lúgosító hatása évtizedek óta ismert. A citromkúra révén nem csak az előbb említett jótékony hatásokban részesülhetünk, de sokat teszünk szervezetünk aktív méregtelenítésének, tisztításásának érdekében is.
Az elvesztett testsúly 3-6 kg lehet, a kúra hosszától függően.

A citromkúra 3 hétig tart. Évente kétszer érdemes megismételni, tavasszal és ősszel - méregtelenítés szempontjából ekkor a leghatásosabb.
A citromkúra "kivitelezése" nem nehéz, hiszen csak a citrom levét kell meginni, egyre növekvő mennyiségben.
A citrom héja növényvédő és tartósítószerekkel van kezelve, ezért vigyázzunk, hogy héj egyáltalán ne menjen a frissen facsart citromlébe.

1. nap
A citromkúra első napjának reggelén semmi más dolgunk nincs, mint egy citrom levét, éhgyomorra, lassan kortyolgatva, nyállal jól elegyítve meginni. A legjobb, ha szívószálat használunk hozzá, így sokkal könnyebb lesz a kis mennyiségre ügyelni és a fogzománcunk sem sérül. Egy kortyot legalább 5-10 másodpercig tartsunk a szánkban lenyelés előtt.

2. nap
A citromkúra 2. napján reggeli előtt fogyasszuk el az 1 citrom levét, majd ebéd előtt fél órával is tegyük ugyanezt. Tehát 2. napon már két citrom kifacsart levét kell meginnunk.

3. nap
3.napon annyiban változik a kúra, hogy nem csak reggeli és ebéd, hanem vacsora előtt is meg kell inni egy citrom levét.

4. nap
Reggel 2 citrom levét facsarjuk ki, így növelve a mennyiséget. Ebéd és vacsora előtt elég 1-1 citrom leve.

5. nap - 14. nap
A citromkúra szabályai egyszerűek. Minden nap egy citrommal kell növelni az elfogyasztott citromok számát egészen addig, míg el nem érjük a napi háromszor három citrom mennyiséget. Vigyázat: napi kilenc citrom levénél ne igyunk többet!

15. nap - 21. nap
15. naptól folyamatosan és fokozatosan csökkentsük az elfogyasztott citromok számát.
Először a vacsora előtt fogyasztott citromot, majd az ebéd előttit hagyjuk el. Tehát a 15. napon már csak 8 citromot együnk. A 16. napon már csak hetet, a 17. napon pedig hat darab citromot fogyasszunk, és így tovább ...

A citromkúra lehetséges hatásai

A citromkúra nem csak fogyókúrázóknak ideális, de a következő betegségek esetén is segíthet:

Gyulladással járó megbetegedések,
Herpesz,
Vese és epekövesség
Húgyúti gyulladások
Bélrendszeri gyulladások
Torok és mandulagyulladás

A citromkúra veszélyei

Amennyiben gyomorprobémát okoz a sok citrom fogyasztása, haladéktalanul fel kell függeszteni a citromkúrát,
Sokak szerint a sok citromlé kivonja a kálciumot és a magnéziumot a csontokból így ezek pótlására lehet szükség a kúra alatt
Csak háziorvosod beleegyezésével fogj bele ebbe a citromkúrába!
Atkins diéta 2012-04-01 19:53:50
"Sokan köszönhetik Dr Atkins forradalmian új módszerének ideális alakjuk és testsúlyuk visszanyerését. Dr Atkins tanítása szerint a diéta négy szakaszból áll - és semmilyen szervezetünk által kellemetlennek ítélt tünettel, éhezéssel, koplalással nem jár.

Az első a bevezetés szakasza, amelyben megindul a fogyás.
Ez minimum két hétig tart, de Atkins szerint azoknál, akiknek nagy az ”anyagcsere-ellenállásuk”, ennél hosszabb idejű is lehet. Ebben a szakaszban napi 20 g szénhidrát fogyasztása engedélyezett, bőséges zsír- és fehérjefogyasztás mellett.Nem szabad gyümölcsöt, kenyeret, főtt tésztát, gabonát, keményítőtartalmú zöldséget, margarint, olajos magot és csonthéjasokat enni, ugyanakkor szinte korlátlanul fogyasztható mindenféle hal, tenger gyümölcsei, szárnyas, vörös hús, tojás, zsíros sajtok, olajok, zsírok, vaj és néhány zöldség, de az utóbbi csak kis mennyiségben. A tejtermékek közül csak sajt, tejföl és vaj ehető.
Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 2- 2,5 kg.

A 2. szakasz a folyamatos fogyás szakasza.
Ekkor hetente 5 g- mal növelhető a napi szénhidrát mennyisége, főleg szénhidrátban szegény zöldségek, illetve bogyós gyümölcsök révén. Ebben a szakaszban a fogyás mértéke kb. heti 1,5 kg, s addig kell folytatni, amíg kb. 3-5 kg leadandó súlyfelesleg marad.

A 3. szakaszt Atkins előkészítő megelőzésnek nevezte. Ennek az a lényege, hogy a szénhidrátfelvételt heti 10 g-mal kell növelni, főleg kis glikémiás indexű élelmiszerekkel, de csak addig, amíg a súlyleadás meg nem áll.

A 4. szakasz: Atkins szerint ezt a szénhidrátmennyiségű (kb. 70-120 g) táplálkozást kell folytatni a 4. szakaszban, a tartós megőrzés szakaszában is, de a szénhidrátfogyasztást ne növeljük, mert akkor elkezdünk hízni. Habár a 3. szakasz végére elért szénhidrátmennyiség minden embernél más és más lehet, de még mindig jócskán elmarad az egészséges táplálkozási ajánlásokban szereplő 50-55 energia%-tól.

(forrés: uj-dieta)
Web operátor 2012-04-01 19:50:10
Sziasztok!
Facebook oldalunkon a közelmúltban feltettünk egy kérdést, hogy melyik diétás módszereket ismeritek, alkalmazzátok!? Válaszaitokból arra a következtetésre jutottunk, hogy a legnépszerűbb diétás módszerek mellett van még néhány, amit sokan nem ismertek. Ezekről osztunk meg veletek néhányat! Ha kérdésetek, tapasztalatotok van a témával kapcsolatosan, beszéljünk róla!
Az elhízás lehetséges következményei 2012-03-30 17:00:38
"Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben.

Magas vérnyomás
Ahogy a testtömeg nő, elsősorban a zsírszövet szaporodik fel. Hasonlóan a szervezet többi részéhez, ez a szövet is oxigént és tápanyagdús vért igényel. Ahogy az oxigén és tápanyagigény nő, a szervezetben keringő vér mennyisége szintén nő. Minél nagyobb mennyiségű vér kell az artériákon (verőereken) keresztül naponta keringetni, annál nagyobb az artériáknak a falára nehezedő nyomás. Testtömeg növekedése általában a vér inzulin szintjét is megemeli (ennek súlyos fokán beszélünk a 2-es típusú diabéteszről). Az inzulinszint emelkedése megvastagítja az erek, különösen a verőerek falát, ami szintén vérnyomásemelő hatású.

Cukorbetegség
Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. A szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor - nem tudván belépni a sejtekbe - a vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár, tovább rontva az Ön állapotát.

A vérzsír-szint kóros átrendeződése
Az elhízás alma típusa (előbb vagy utóbb) magas vérzsír-szinttel és koleszterin-szinttel párosul akkor is, ha egyébként egészségesnek tartott élelmiszereket fogyaszt (viszont többet, mint amennyire szüksége van). Amennyiben nem csak a táplálék mennyiségét, hanem a minőségét sem választja meg helyesen, és a táplálék sok telített zsírt és koleszterint tartalmaz (túl sok zsíros hús, zsírban, margarinban sült étel); az tovább rontja a helyzetet. A legtöbb élelmiszerben, illetve a szervezetben a zsír trigliceridek formájában található meg. Idővel a kedvezőtlen vérzsír összetétel (diszlipidémia) érelmeszesedéshez vezet. Az érelmeszesedés következtében koszorúér betegség, illetve stroke (szélütés, gutaütés) alakulhat ki.

A máj zsíros elfajulása
Amikor az ember elhízik, a zsír a májban is felszaporodik. Extrém fokú elhízás már működésében is zavarja májat, sőt évtizedek alatt májcirrózis (májzsugor) is kialakulhat, mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is.

Fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák
A zsírszövet a többi szövethez képest (kivéve a májat) fokozott mértékben bontja a szexhormonokat, ezzel csökkenti a fogamzóképességet mind férfiak, mind nők esetében. Az elhízás gesztációs (terhességi) diabéteszhez és más rendellenességhez vezethet terhesség során, de fokozza a születési rendellenességeket is.

(forrás: Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus cikke)
Mikor beszélünk elhízásról? 2012-03-29 21:05:46
A súlyprobléma mértékét BMI alapján is meghatározhatjuk.
Kiszámítása nagyon egyszerű, a kilogrammban mért testsúlyát elosztja a méterben mért magassága négyzetével.
testsúly (kg) / [testmagasság (m)] 2 =BMI.

Ezután a BMI táblázatról leolvashatja a saját tápláltsági állapotát:
19 alatt: sovány
19-25: normál, egészséges testsúly
25-30: túlsúlyos
30-35: mérsékelten elhízott
35-40: súlyosan elhízott
40 felett: betegesen elhízott

A megadott táblázattal terhes nők és gyerekek tápláltsági állapota nem meghatározható!

Az életkor növekedésével arányos testtömeg gyarapodás figyelhető meg. Ez nem kóros jelenség, így ez a BMI normál tartományának változását jelenti.
A BMI normál tartományának változása az életkor függvényében:

Kor (év) Normál BMI

19-24 19-24

25-34 20-25

35-44 21-26

45-54 22-27

55-64 23-28

65 felett 24-29

Magyarország lakosságának mintegy kétharmada kisebb vagy nagyobb mértékben túlsúlyos. Ez nemcsak esztétikai gondokat jelent.
Az emberek jó része rendszeresen panaszkodik a külsejére, és ennek oka többnyire a látványban keresendő, hiszen ha megkérdezzük, miért zavarja a kövérség, legfőképp az a válasz érkezik, hogy azért, mert a kövér ember látványa nem szép. Pedig nemcsak esztétikai vonzata van ennek az egyre terjedő problémának, hanem egészségügyi is, amire viszont lényegesen kevesebben gondolnak. Sőt, ha fel is merülnek bizonyos nehézségek, kevesen hozzák azonnal összefüggésbe a felszedett plusz kilókkal.

Ne kezeljük tabuként az elhízást, beszéljünk róla!
< Előző oldal

Következő oldal >


« Vissza